Kadri Veselji se izjasnio da nije kriv

Printscreen

Bivši predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji se u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.

Veselji, koji se zajedno sa bivšim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bivšim predsednikom skupštine Jakupom Krasnićijem i šefom poslaničke grupe Samoopredeljenja Redžepom Seljimijem, nalazi na zajedničkoj optužnici za udruženi zločinački poduhvat, treći je od četvorice optuženih koji je pristupio sudu.

Optužnica protiv Veseljija, Krasnićija, Tačija i Seljimija podneta je sudiji na razmatranje 24. aprila, a potvrđena 26. oktobra. Veselji se u pritvoru u Hagu nalazi od 5. novembra.

POVEZANE VESTI

Oni su u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

„Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Sud navodi da su „žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.