UNS: Suđenje za paljenje kuće Jovanovića odloženo zbog testiranja na koronavirus

Vesti 10. nov 202012:12 > 12:18
Podeli:
Izvor: N1

Suđenje za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića je odloženo jer se jedan od optuženih Vladimir Mihailović zbog povišene temperature i testiranja na virus korona nije pojavio.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), novo ročište u procesu koji je pri samom kraju, zakazano je za 27. novembar u 10 sati u zgradi Palate pravde.

Poslednje ročište za paljenje kuće obeležili su advokati odbrane, koji su u dramatičnom obraćanju nakon što je sudija odbacio njihove predloge za izvođenje dokaza i saslušanje svedoka, izjavili da je optuženom Dragoljubu Simonoviću, bivšem predsedniku opštine Grocka već izrečena osuđujuća presuda.

Sudija je doneo odluku da se naknada štete kuće novinara više ne razmatra, što je usledilo nakon mučnih rasprava o utvrđivanju vrednosti kuće novinara, koja je u podmetnutom požaru u decembru 2018. izgorela.

Suđenje optuženima za paljenje kuće novinara Jovanovića, Dragoljubu Simonoviću, Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, počelo je u aprilu 2019. Marinkoviću, koji je optužen da je direktan napadač na kuću novinara, sudi se u odsustvu, a Drugi osnovni sud u Beogradu dao je saglasnost da se za njim raspiše međunarodna poternica.

Jovanoviću je 12. decembra 2018. godine, oko 3.30 časova, „motolovljevim koktelom“ zapaljena porodična kuća u Vrčinu. Posle te noći, Jovanović je izjavio da mu je plaćene ubice poslao predsednik opštine Grocka Simonović, koji je to tada negirao.

Tužilaštvo je u martu 2019. podiglo optužnicu protiv Simonovića i tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće.