Mijačić: Optužbe za zločine OVK konkretne, optuženi neće imati političku podršku

Vesti 09. nov 202018:10 > 18:23
N1

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji kaže za N1 da je Specijalni sud u Hagu izneo veoma ozbiljne, ali i konkretne optužbe protiv čelnika OVK i da veruje da taj proces doneti i neke konkretne presude. Verujem da je međunarodna zajednica naučila nešto iz prošlosti i da je ozbiljno poradila na zaštiti svedoka", naglasio je Mijačić.

„Svakako se očekuje da će ovaj sudski proces dovesti do nekog odgovora i nekih presuda, pitanje je da li će biti osuđujuće ili oslobađajuće. Kao pravni laik, mislim da su u pitanju ozbiljna krivična dela, ratnog zločina i ostalog za šta su optuženi, tako da verujem da im neće biti lako u odbrani“, kaže Mijačić u Danu uživo na N1.

Na pitanje da li bi ceo proces mogao da završi kao proces Ramušu Haradinaju, kada je bilo nemoguće izvesti optužnicu zbog uticaja na svedoke, Mijačić kaže da ovo „nije isti sud“.

„Nama su jako sveža sećanja na Haški tribunal, ali treba staviti do znanja da ovo nije isti sud, iako se suđenja odvijaju u Hagu. Ono što ja mogu da primetim je da se jako puno radilo na zaštiti svedoka, verujem, a i sam tužilac je naglasio da je zaštita svedoka jako važna“, izjavio je sagovornik N1.

Ponavlja da je optužnica u ovom slučaju – konkretizovana.

POVEZANE VESTI

Mislim da su navedena konkretna krivična dela u samoj optužnici, optuženi se terete za 98 ubistava i mnogo zatvaranja, lošeg tretmana zatvorenika, i verujem da je konktetizovanija nego one optužnice u Haškom tribunalu“, kazao je.

I dodaje: „Zato verujem da će biti drugačiji epilog od onih u Haškom sudu“.

Mijačić smatra i da politika neće mnogo uticati na sudski proces.

„Ovde su optužbe toliko konkretne da politika neće moći mnogo da pomogne ni Tačiju ni ostalim optuženim. Konkretno su navedeni primeri, da politička podrška može, ako je uopšte i bude bilo, verujem da će ona vremenom da splasne“, tvrdi Mijačić.

Promocija biografije predsednika Kosova „Rađanje demokratije: Hašim Tači i put ka nezavisnosti Kosova“ autora Žaka Bodina, za koju je predgovor napisao bivši šef Unmik Bernar Kušner, održana je u Parizu 2018. godine, a novi predsednik SAD Džo Bajden je tada Tačija nazvao „Džordžom Vašingtonom Kosova“.

„Bajden je tada dao recenziju, ali sam siguran da danas ne bi dao takvu izjavu“, kaže Mijačić.

O tome šta će se dešavati na Kosovu i kakve će reperkusije imati činjenica da je predsednik Kosova u Hagu, Mijačić kaže da će doći do „prekomponovanja vlasti“.

„Posledice na Kosovu će se videti u prekomponovanju vladajuće većine, čuli smo i od vaše dopisnice da je vrlo izvesno da će doci do prekomponovanja ulaskom DSK-a u Vladu, predstoji nam odabir novog predsedniaka Kosova, a to ne može bez partija Tačija i Veseljija“, navodi Mijačić.

Moglo bi da se ide i na nove izbore, ali ta opcija, dodaje, nikom ne odgovara.

„Doći će do prekomponovanja vladajuće većine, verovatno na proleće… Nije još prilika za Samoopredeljenje, jer ukoliko bi došlo do novih izbora, dijalog Beograda i Prištine bi se zaustavio na najmanje šest meseci, a to nikom ne odgovara. Pitanje je kako će se izabrati predsednik i premijer, kako bi se završio proces pregovora s Beogradom“, rekao je gost N1.

Mijačić kaže i da sudski proces u Hagu neće dovesti do velikih tenzija.

„Možemo videti da su to prilično kontrolisani procesi, čekali su se rezultati izbora u SAD-u, da se objavi optužnica… I bezbednosna situacija na Kosovu je prilično stabilna, to su konkretni procesi koje ne verujem da će doneti neke negativne posledice, bilo na srpsko stanovništvo, bilo na dijalog Beograda i Prištine“, ocenio je Mijačić.