Hašim Tači se izjasnio da nije kriv

Printscreen

Jedan od bivših vođa OVK Hašim Tači se u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice. U vreme obuhvaćeno optužnicom, Tači je bio politički komesar i komandant Glavnog štaba OVK, kao i predsednik privremene vlade Kosova. Optužnica protiv Tačija je potvrđena 26. oktobra, a 5. novembra je stigao u Hag.

Podsetimo, bivši oficir OVK Jakup Krasnići u Hagu se takođe danas izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.

POVEZANE VESTI

Zajedno sa Tačijem i Krasnićijem, optuženi su i Kadri Veselji i Redžep Seljimi, bivši oficiri Glavnog štaba OVK i ministri u privremenoj vladi, koji su takođe smešteni u sudski pritvor u Sheveningenu.

Oni su u 10 tačaka optuženi za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Suđenje tek sledeće godine

Evropski dopisnik N1 Nikola Radišić kaže da se suđenje optuženima ne očekuje pre sledeće godine i objašnjava kako izgleda dalja procedura.

„Nakon što se sutra i prekosutra i preostala dvojica optuženih pojave pred sudijom za prethodni postupak, to će značiti praktično i početak pretkrrivičnog postupka. Taj deo procesa služi da se sve strane pripreme za suđenje koje bi trebalo da usledi. U narednom periodu, svi optuženi dobiće detalje optužnice, sa svim imenima svedoka, sa svim datumima, lokacijama i podacima koji su bili sakriveni u redigovanoj verziji optužnice. Tek tada će moći u punom kapacitetu da pripremaju odbranu“, kaže Radišić.

Ističe da dok taj deo procesa bude trajao postoji mogućnost da optuženi budu pušteni na slobodu i na taj pripremaju odbranu, ali da je veliko pitanje da li će se to i digoditi.

On dodaje da je, na osnovu ranijih iskustava iz Haškog suda moguće da sudija odobri takve zahteve zbog saradnje sa sudom, odazivanja na pozive i zbog toga što su se predali, pa nije bilo potrebe za hapšenjem.

„Činjenica je da je tužilac objavio optužnicu i pre nego što je postala pravosnažna jer je Tači pokušao da utiče na sud, na njegovo osnivanje, podrivao rad suda i s obzirom na to da je međunarodna zajednica naučila lekciju kada je u pitanju zaštita svedoka iz prethodnog Haškog tribunala, malo ko očekuje da se to zaista i dogodi“, kaže Radišić.

U svakom slučaju, dodaje, sudija će odgovoriti na zahtev da se optuženi brane sa slobode do suđenja koje se ne očekuje pre sledeće godine jer su neophodne brojne pripreme tokom narednih meseci.

Za šta su optuženi

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

„Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Sud navodi da su „žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.