Polaganjem venaca obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Vesti 09. nov 202014:16 > 14:22
Beoinfo

Polaganjem venaca na spomenik "Menora u plamenu" na Dunavskom keju u Beogradu, obeležen je Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Vence su položili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveta Evrope, Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, Subnora, Udruženja logoraša Srbije, ambasade Nemačke, Austrije i Izraela, kao i predsednik opštine Stari grad, prenosi Beoinfo.

Kisić Tepavčević je podsetila na nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine, koje je označilo početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, dodala je, poznat kao „Kristalna noć“, smatra se simboličnim početkom holokausta, a odlukom Saveta Evrope obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Beoinfo

Nečuven zločin počinjen nad Jevrejima zahteva od svih nas da ostanemo posvećeni sećanju i odavanju počasti žrtvama.

„Obavezuje sve nas, ali i buduće generacije da zajedno radimo na utemeljenju društva u kojem razlika neće biti meta na čelu, niti prepreka, već ono što nas zbližava“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da Srbija ide napred, ponosna na sopstvenu tradiciju i identitet, sa osnovnim vrednostima – slobodom i pravdom, kao jedinim održivim temeljima istinskog patriotizma.

Pre zvaničnog obraćanja, minutom ćutanja odata je pošta stradalima, a molitvu je govorio rabin Isak Asijel.

Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma organizuju Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.