Lončar: Broj pregleda raste iz sata u sat, otvaramo dodatne kovid ambulante

Vesti 09. nov 202013:19 > 13:20
Tanjug / Sava Radovanović

"Zaboravite na žurke, proslave i rođendane jer tamo imamo najviše zaraženih, nosite masku u prevozu i zatvorenom, perite ruke, zar je to toliko teško", poručuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Kako kaže ministar zdravlja, najgora je situacija u Beogradu, gde je i najveći pritisak na sistem.

„Svakoga dan otvaraju se novi kapaciteti da bi smo zbrinuli sve. Da bi ljudi shvatili o čemu se radi, u jednom danu potrošimo kiseonika za pacijente, kao što potrošimo za više od mesec dana, dnevno jedna bolnica trošpi preko pet tona kiseonika, to je potrošnja na mesečnom nivou. Sve to izračunajte za druge stvari, lekove, za sve neophodno pacijentima što podrazumeva praćenje i lečenje“, kaže Lončar.

POVEZANE VESTI:

On podseća da se zemnunska bolnica otvorila za kovid pacijente, da je sledeća u planu pančevačka i da posle toga više nema adekvatnih bolnica koje bi mogle da se otvore.

„Dogovorili smo se da Banjicu ne pretvaramo u kovid bolnicu, jer može narednih dana da padne ledena kiša i da se desi da imamo prelome nogu i ruku, a nemamo propusnu moć na Urgentnom da zbrinemo te pacijente. Kao i zbog pacijenata koji moraju da operišu kolena, kukove, koji su dugo čekali“, rekao je ministar.

Lončar je ponovio da se danima upozorava i da će zbog pritiska na ustanove, pacijenti iz Beograda morati da idu u bolnice u drugim gradovima.  

„To će biti naša realnost. Želimo da svakom pomognemo, ali to će biti ono što možemo da uradimo. Kao što su išli u Smederevo, Požarevac…  Daćemo sve od sebe da pomognemo svakom, samo razumite da naši kapaciteti i naš sistem nije nešto što može u neograničenim brojevima da izdrži. Imamo određen broj postelja i radnika, preko toga ne možemo. Molim vas danima da ne pravite kontakte koji nisu neophodni. Nismo čarobnjaci, ovo ne može da se zaustavi dok se svi ne ponašamo solidarno i jedinstveno. Zaboravite na žurke, proslave, rođendane jer tamo imamo najviše zaraženih, nosite masku u prevozu, zatvorenom, perite ruke, zar je to toliko teško“, kaže ministar zdravlja i dodaje da broj pregleda raste iz sata u sat.

„Infektivna klinika ima već oko 300 pregleda ako ne i više. Otvaramo dodatne kovid ambulante, trijažni centar u Zemunu, taj kapacitet ima svoju granicu, nemojte posle da bude ljutnje. Direktno nepoštovanje mera dovodi do sloma sistema, apelujemo danima“, rekao je ministar zdravlja.