Opozicija ocenjuje da je Sava centar prodat ispod cene

Vesti 09. nov. 202012:36 > 12:38
Podeli:
Izvor: N1

U Inicijativi Ne davimo Beograd ocenjuju da je vrednost Sava centra mnogo vea od 17,5 miliona evra, za koliko je na javnom nadmetanju prodat kompaniji Delta Miroslava Miškovića, dok u pokretu Dveri tvrde da je vrednost najvećeg kongresnog centra u Srbiji nije procenjena po zakonu

Vrednost beogradskog Sava centra mnogo je veća od cene po kojoj je danas prodat Delta Holdingu, izjavio je aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović.

Veselinović je posle licitacije, na kojoj je Delta Holding bio jedini ponuđač za Sava centar, novinarima rekao da se prodajom tog objekta prodaje budućnost Beograda.

„Ovakav reprezentativni objekat vredi mnogo više i prodat je za jako nisku cenu. Njegova upotrebna i korisna vrednost za sve građane je mnogo veća od onoga što ćemo dobiti prodajom“, rekao je Veselinović i dodao da je javnost ostala uskraćena za informacije o tome šta se nalazi u kupoprodajnom ugovoru.

„Ponuđač mora da ostavi garanciju od 20 odsto od kupoprodajne cene u slučaju da se ne ispune ugovorne obaveze, a mi ne znamo šta su ugovorne obaveze“, kazao je Veselinović.

On je istakao da je takođe nepoznato šta će se desiti sa radnicima Sava centra koji su, kako je rekao, pre prodaje trpeli jako velike pritiske da napuste preduzeće.

„Ostalo je pitanje i zašto je pre prodaje sklopljen ugovor sa Telekomom na zakup velikog broja kvadrata u Sava centru na 10 godina“, rekao je aktivista Ne davimo Beograd.

Veselinović je ocenio da je uzrok prodaje Sava centra po ceni mnogo nižoj od njegove realne vrednosti „nedomaćinsko i loše upravljanje i godine neulaganja i pravljanja dugova od strane Grada Beograda“.

Dveri: Nezakonita procena

Način na koji je procenjivana vrednost imovine beogradskog Sava centra nije po zakonu, rekla je danas predsednica Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Beogradu Radmila Vasić.

Rekla je da je vrednost tog kompleksa procenjivala komisija koja radi u upravi Grada, što je, po njenoj oceni, sukob interesa.

„Pravni tim Srpskog pokreta Dveri će nastaviti da radi na ispitivanju načina na koji je Sava centar prodat“, navela je Vasić.

Kako je istakla, 2016. godine je vrednost Sava Centra procenjena na 108 miliona evra, a danas je prodat za 17,5 miliona evra Delta Holdingu, „što je bescenje“.

„Delta će uložiti novac u sopstveni objekat, tako da tih 50 miliona, koje oni po ugovoru moraju da investiraju, Grad nema ni načina ni mogućnosti da kontroliše“, rekla je Vasić.