DS: Ne zagađuje nas sumpor dioksid već odsustvo želje da se problem reši

Vesti 09. nov 202012:21 > 12:26
N1

Od posledica aerozagađenja u Srbiji godišnje umre oko 6.000 ljudi, a zbog lošeg kvaliteta vazduha životni vek građana Srbije kraći je za 10 godina u odnosu na stanovnike Skandivanije, upozorila je danas zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić.

Navodeći da danas „nema značajnije teme od zdravlja građana“, ona je upozorila da je smrtnost od koronavirusa za 15 odsto veća u uslovima visokog nivoa aerozagađenja.

„Više nije vest da je Beograd najzagađeniji glavni grad na svetu, a ni ova kao ni prethodna vlada nisu ništa uradili po tom pitanju. Među šest prioriteta vlade koje je iznela premijerka Ana Brnabić nema borbe protiv aerozagađenja, a izbor Irene Vujović za ministra zaštite životne sredine pokazuje da vlast ne razmišlja o tom problemu“, kazala je zamenica predsednika DS novinarima u Beogradu.

Ocenila je i da vlast „nedvosmisleno pokazuje da su joj preči tržni centri od zdravlja građana“.

„I bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan priznao je na kraju mandata da je Srbija strašno zagađena i da ništa na tom planu nije urađeno. Nas zagađuje korupcija i odsustvo želje da se ti problemi rešavaju, a ne sumpor dioksid i PM čestice“, dodala je Dragana Rakić.