Srbija, Albanija i Severna Makedonija potpisale memorandum o borbi protiv korone

Vesti 09. nov. 202011:57 > 12:34
Podeli:
Izvor: TANJUG/INSTAGRAM/ BUDUCNOSTSRBIJEAV

Srbija, Albanija i Severna Makedonija potpisale su memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida-19.

Memorandum je potpisan na konferenciji „Mini Šengen“, kojoj su putem video linka učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev. 

Aleksandar Vučić kaže da Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv koronavirusa nije značajan samo zbog koronavirusa, već i zbog eventualnih narednih virusa i saradnje tokom narednih kriza, navodeći da je važno da se stvori dodatna bliskost između zemalja.   

„Mi ćemo formirati poseban tim koji će se baviti samo ovim pitanjima, baviće se sa vašim (makedonskim i albanskim) timovima da nam to ne bude jedna od obaveza u dve ili tri nedelje već da to bude dnevni posao“, rekao je Vučić.  

Vučić je naveo da smatra važnom ideju premijera Albanije Edija Rame da se ubrza stvaranje zajedničkog sekretarijata i odredi „kako to da se institucijalizuje i finansira“. 

„Mi smo spremni da finansiramo dok smo naše tri zemlje sa 50 odsto sredstava odmah jer smatramo da je od ogromnog interesa“, kazao je predsednik Srbije.  

Prema njegovim rečima, taj memorandum produbljuje dobre odnose između Tirane, Skoplja i Beograda. On je izneo uverenje da će zajednička saradnja ići do oblasti dobijanja vakcina protiv korona virusa i raspodeli vakcina. 

Vučić je kazao da „tek kada budu napravili još nekoliko važnih sporazuma“, građani tri zemlje će videti kolika je korist po tom pitanju.  

Govoreći o Sofijskom samitu koji se održava u utorak, Vučić je naveo da će Srbija podržati i Tiranu i Skoplje na evropskom putu i tražiti od evropskih država i članica EU da krenu u pregovore za punopravno članstvo te dve države u Evropskoj uniji.  

Na virtuelnom samitu učestvovali su i srpska premijerka Ana Brnabić, kao i ministri zdravlja tri zemlje. 

Sporazum Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana

Premijer Severne Makedonije takođe je putem video veze bio domaćin potpisivanja bilateralnog sporazuma Albanije i Srbije o slobodnom kretanju građana samo sa ličnim kartama. 

Taj sporazum su potpisali premijeri Albanije i Srbije Edi Rama i Ana Brnabić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.