Krasnići se izjasnio da nije kriv

Vesti 09. nov 202011:22 > 12:21
Izvor: Printscreen

Bivši oficir OVK Jakup Krasnići u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice. Optužnica je potvrđena 26. oktobra, a Krasnići je uhapšen 4. novembra i istog dana prebačen u Hag. Danas će se pred sudom pojaviti i Hašim Tači.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, Tači je bio politički komesar i komandant Glavnog štaba OVK, kao i predsednik privremene vlade Kosova. Krasnići je tada bio portparol OVK i privremene vlade.

Krasnići je rekao da bi njega lično bilo sramota da je počinio neki od zločina koji mu se stavljaju na teret. Tvrdi da se borio za slobodu i da je njegov posao bio javan.

Prema njegovim rečima, kosovski Albanci i OVK su „imali pravo da se bore za svoju slobodu, zato su i dobili međunarodnu podršku SAD, EU i NATO“.

Kako je rekao, optužba za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu je „veoma uvredljiva“, kao i to što se u optužnici albanski narod deli na katolike i muslimane.

Krasnići optužnicu zove velikom nepravdom i poručuje da će taj teret „nositi na svojim leđima“.

Krasnići je za svog advokata odabrao Ventaketsvari Alagendru iz Malezije koja na sopstveni zahtev zasedanju prisustvuje elektronskim putem zbog putnih rastrikcija u vezi sa kovid-19.

Printscreen

U 10 tačaka, Tači i Krasnići su optuženi za za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tačiju i Krasnićiju se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

„Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Sud navodi da su „žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije katolici civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.

Zajedno sa Tačijem i Krasnićijem, optuženi su i Kadri Veselji i Redžep Seljimi, bivši oficiri Glavnog štaba OVK i ministri u privremenoj vladi, koji su takođe smešteni u sudski pritvor u Sheveningenu.