Protest protiv migranata u Šidu, zatraženo da se vrati Vojska

Vesti 08. nov 202021:58 > 22:05
N1

U Šidu je održan protest dela meštana koji su zatražili da se svi ilegalni migranti sklone sa ulica, da se redukuje njihov broj u toj opštini, kao i da se pod hitno vrati Vojska.

„Itekako smo bili sigurni kada je Vojska štitila te prihvatne centre“, rekao je za RTS Predrag Danilović, predstavnik omladine Šida.

On je rekao i da je jedan od zahteva da se „nevladina organizacija ‘No name kichen’ pod hitno iseli da teritorije opštine i Republike“.

U tri migrantska centra u opštini sa oko 30.000 stanovnika smešteno je 1.900 migranata. U Šidu ih je 250.

„Do sada smo vrlo retko imali pritužbe policije na naše korisnike, uglavnom su vinovnici tih incidenata migranti koji se nalaze u tranzitu i koji se retko pojavljuju u centrima ili odbijaju da uđu u sistem koji je organizovala država“, kaže za RTS Vladimir Šulović, šef smene u prihvatnom centru Šid stanica.

Zahteve sa protestnog skupa i šetnje, meštani Šida uputili su Komesarijatu za izbeglice i lokalnoj upravi.

Podsećamo, Lorens iz NVO „No name kitchen“ nedavno je za N1 izjavio da je situacija s migrantima u Šidu „prilično očajna“. „Te ljude je potrebno nahraniti svaki dan i to je ono što mi radimo. Pomažemo koliko možemo“, rekao je.

POVEZANE VESTI

Lorens je iz Velike Britanije i deo je, u ovom trenutku tročlane ekipe, koja svakog dana priprema i deli obroke za preko stotinu ljudi. „Uglavnom su to brojevi između 80 i 120 ljudi“, rekao je i dodao da ih građani Šida uglavnom podržavaju.

Znaju za organizovane proteste, a dobro im je poznat, kaže, i stav predsednika opštine Zorana Semenovića.

„To se ponekad dešava kada nova populacija dođe u manju sredinu i mi to razumemo. Ali, s druge strane, potrebe su ovde velike. Moramo biti tu, jer ne vidim ko bi im drugi mogao pomoći. Kad je reč o gradonačelniku, zadaje nam mnogo problema. Često nas i snima tokom distribucije ili čak ovde ispred kuće“, naveo je Lorens.

Iako se pozivu da govori za N1 nije odazvao, prvi čovek opštine svoj je stav obznanio na zvaničnom sajtu Šida. Proteste podržava, a protivi se nevladinoj organizaciji „No name kitchen“, navodeći da iza nje stoji strani element koji želi da destabilizuje pravni poredak Srbije. Proziva i Komesarijat i MUP, jer im, kako navodi, ne pomažu da problem reše.

N1 televizija obratila se MUP-u sa pitanjem koliko su krivičnih dela u Šidu počinili migranti i koliki je njihov procenat u ukupnom broju, ali odgovor nije stigao. Zbog postupanja policije prema aktivistima No name kitchen-a, čijih je sedmoro članova dobilo otkaz boravka u Srbiji, nevladine organizacije podnele su žalbe, a žaliće se, najavljuju i na saopštenje čelnika opštine.