Novi dan: Kako će Bajdenova pobeda uticati na odnos prema Srbiji, regionu i EU?

Vesti 08. nov. 202014:26 > 14:30
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Džozefu Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, uz poruku da želi dobru saradnju Srbije i SAD, kao što je bila sa administracijom Donalda Trampa. Kako će izborni rezultat na američkim predsedničkim izborima i pobeda Džozefa Bajdena uticati na dosadašnji odnos SAD-a prema Srbiji, regionu i Evropskoj uniji?

Sa druge strane, sudeći prema reakcijama Donalda Trampa, trka za Belu kuću još nije završena, pošto je najavio da će od ponedeljka, početi pravnu bitku pred sudom da bi osigurao potpunu primenu izbornih zakona. Koliko je neizvestan period koji je pred nama i koje promene možemo očekivati od nove američke administracije? O tome u temi jutra Novog dana razgovaramo s Draganom Blagojevićem, dugogodišnjim dopisnikom agencije Beta iz Brisela.

O aktuelnim temama kroz prelistavanje štampe razgovaramo sa Zoranom Preradovićem, urednikom spoljnopolitičke rubrike nedeljnika NIN.

Prvo pristupanje sudu bivšeg predsednika Kosova i komandanta bivše OVK Hašima Tačija u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održaće se u ponedeljak. Uživo smo u Hagu, odakle izveštava naš evropski dopisnik Nikola Radišić.

Ukoliko država odmah ne preduzme energične i radikalne mere na suzbijanju epidemije kovida-19, broj novoobolelih će strmo rasti, a zdravstveni sistem će doživeti kolaps, izjavio je epidemiolog u penziji prof. dr Zoran Radovanović, s kojim razgovaramo o tome šta je neophodno da država preduzme, kako bismo izbegli najgori scenario.

Oko 25 miliona ljudi u Evropi suočava se s nepodlošću, odnosno svaki šesti par ima problem da dobije dete, podaci su krovnog evropskog udruženja, koje se zalaže za lečenje neplodnosti „Fertility Europe“. Koji su izazovi pred parovima koji se leče od neplodnosti, kakva su njihova iskustva, naročito tokom epidemije korona virusa? Oni najotvoreniji mogli su do juče da podele to svoje iskustvo sa drugima i da pošalju priče na konkurs u okviru evropske Nedelje (ne)plodnosti. Više o svemu reći će nam Sandra Jovanović, predsednica Udruženja šansa za roditeljstvo.

Dečji kulturni centar Beograd, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, raspisao je umetnički konkurs za decu mlađeg školskog uzrasta, pod nazivom „Domovina se brani lepotom i znanjem“. Konkurs je osmišljen sa ciljem da deca širom Srbije i dijaspore, inspirisana lepotama svoje domovine, iskažu kreativne potencijale kroz umetničke medije. Tim povodom naš gost je Minja Subota.

Dijana Kocić, mlada travel blogerka, u želji da promeni svoju svakodnevnu radnu rutinu i razmisli detaljnije o tome čime bi želela da se bavi u životu, odlučila je prošle godine da otputuje u Tanzaniju kako bi volontirala u školi. Taj izazov opisuje kao nezaboravno iskustvo, a iz Afrike nosi smao lepe uspomene. Koliko ju je promenio boravak na afričkom kontinentu, čućemo upravo od Dijane Kocić, koja je naš gost.

Izložba „Sloboda na dah“, umetnice Ivane Živić, predstavlja seriju manjih formata slika, a sam naziv korespondira aktuelnoj situaciji sa pandemijom, ondnosno novim pravilima, zabranama pa čak i privilegiji da se slobodno diše. Na taj izložbi biće naša reporterka Dušica Jovanović, koja će nam te radove i pokazati.