Profesori Filozofskog: Plato nije u vlasništvu fakulteta, izjava Vesića pretnja

Vesti 07. nov. 202015:23 > 15:24
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Inicijativa Nije filozofski ćutati profesora i saradnika Filozofskog fakulteta kritikovala je zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića zbog toga što je FIlozofski fakultet optužio za loše stanje u kojem se nalazi plato ispred zgrade te ustanove, kao i zbog predloga da ga popravi profesorka Dubravka Stojanović. Ta inicijativa ocenila je Vesićev nastup kao pritisak na Filozofski fakultet i direktnu pretnju.

„U jutarnjem programu televiziije Studio B zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić optužio je Filozofski fakultet zbog očajnog stanja u kome se nalazi plato ispred zgrade Fakulteta. Taj Vesićev nastup razumemo kao napad na Filozofski fakultet, jer on dobro zna da taj prostor nije u vlasništvu Fakulteta kako je netačno izvestio javnost“, navodi se u saopštenju grupe ćutati profesora i saradnika Filozofskog fakulteta.

Ova inicijativa navela je i da Vesić zna da je Fakultet godinama slao dopise gradskoj upravi i opštini Stari grad u pokušajima da se taj problem reši, ali da spremnosti da se nešto uradi nije bilo.

„Zna Vesić i da se radi o zaštićenoj celini sa važnim arheološkim lokalitetom rimskih termi, a u prostoru kulturne celine Knez Mihajlove ulice u kome niko samostalno ne može da izvodi radove. Zbog svega toga Vesićev poslednji nastup razumemo kao pritisak na Filozofski fakultet i na njegove profesore“, dodaje se.

U tom uverenju ih, kako su naveli, učvršćuje i Vesićev predlog da profesorka Fakulteta Dubravka Stojanović sama sredi ovaj zapušteni prostor.

„Pošto ona nije članica nijednog upravljačkog tela na fakultetu, ovaj predlog razumemo samo kao direktnu pretnju i osvetu za sve kritike koje su profesori iz ove obrazovne institucije uputili gradskoj upravi zbog sistematskog unakažavanja Beograda. Ova pretnja neminovno nas asocira na niz režima koji su kritičku misao kažnjavali fizičkim radom, u čemu su Pol Pot i Crveni Kmeri dali najveći doprinos oteravši stotine profesora univerziteta u pirinčana polja“, zaključila je incijativa Nije filozofski ćutati u saopštenju.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je prethodno za televiziju Studio B rekao da je za polomljenje ploče na platou ispred ispred Filozofskog fakulteta kriva isključivo ova insticuija. S druge strane, dekan filozofskog fakulteta prof. dr Miomir Despotović kaže za Nova.rs da nadležnost nad Platoom nesumnivo pripada gradu Beogradu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, te da ga studenti i profesori fakulteta samo koriste, kao i svi ostali građani.

“Treba da se obratite pravoj adresi, a ne meni. Ja znam da ljudi misle da sam ja nadležan za sve u Beogradu, ali za ovaj plato je nadležan Filozofski fakultet. Taj plato pripada njima, a Grad Beograd ne održava taj plato”, rekao je Vesić i dodao:

“Ali zato taj fakultet zna da kritikuje ovu vladu i zna da kritikuje nas kad god se ti profesori malo po malo bune. Neka srede taj plato. Danas će da izađe inspekcija, pa će dobiti kaznu, pošto su nadležni za taj plato. Sve to pripada njima”, nastavio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je iskoristio priliku da napadne i profesorku ovog fakulteta, Dubravku Stojanović, koja predaje istoriju.

“Imate tamo onu čuvenu Dubravku Stojanović, ona tamo predaje istoriju. E pa gospođo, pošto ste na Filozofskom, sredite plato ispred svog fakulteta. Pokažite kako bi izgledala država kojoj vi težite, ta utopija. To je sramota za one koji su vlasnici”, zaključio je Goran Vesić u svom stilu.

Profesorka Dubravka Stojanović rekla je za Nova.rs da bi bila oduševljena da je plato u vlasništvu Filozofskog fakulteta, pa da može sama ga sredi.

“Bila bih oduševljena da je plato vlasništvo Filozofskog fakulteta i da ga sama sredim kao što predlaže gospodin Vesić. Tamo bismo barem bili sigurni da nećemo dobiti palme. Ali, nažalost, na silne molbe fakulteta, ni opština ni grad nikad nisu odgovorili, ni pokazali spremnost da se to ruglo sredi”, kazala je za naš portal profesorka Stojanović.

Ona je dodala da nastup Gorana Vesića samo ide u pravcu da se ovaj problem ne reši.

“Nastup ne razumem kao želju grada da se to pitanje reši, već kao pritisak na Filozofski”, zaključila je Stojanović

Vanredni inspekcijski nadzor stanja platoa

Sekretarijat za inspekcijske poslove Grada Beograda i Opštinska komunalna inspekcija Stari grad izvršile su juče, kako je saopšteno, vanredni inspekcijski nadzor stanja platoa ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Кako se navodi u saopštenju resornog sekretarijata, utvrđeno je da je predmetna površina u Ulici Vase Čarapića potpuno devastirana.

Oštećenja su, kako se precizira u vidu denivelisanih i nedostajućih ploča na velikoj gazećoj površini platoa što, osim funkcionalnog predstavlja i esteski problem, jer je kao takva narušila izgled ambijentalne celine u centralnom gradskom jezgru.

„Uvidom u javno dostupne podatke Кatastra nepokretnosti, utvrđeno je da pravo korišćenja predmetne površine ima Beogradski univerzitet – Filozofski fakultet. Nakon izjašnjenja odgovorog lica, nadležna komunalna inspekcija će doneti rešenje kojim će se Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu naložiti vraćanje platoa u prvobitno stanje. Apelujemo na sve imaoce prava korišćenja ovakvih i sličnih površina da se i preventivno i organizaciono staraju o javnim površinama, koje su dobili na korišćenje“, navoedeno je u saopštenju Sekretarijata za inspekcijske poslove.