Priština posle hapšenja Tačija: Agresor je bila Srbija, naša borba je bila čista

Vesti 06. nov. 202018:40 > 19:33
Podeli:
Izvor: N1

Operacija pretresa kuća, sada već bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih pritvorenih trajala je satima. Iz Specijalnog tužilaštva su potvrdili ovu operaciju ali nisu saopštili detalje.

U međuvremenu, zasedala je kosovska vlada. Premijer Avdulah Hoti apelovao je da je Kosovu sada neophodna institucionalna stabilnost. On je rekao da se nada da će sudski procesi u Hagu dokazati poštenu i čistu borbu Kosova za slobodu i nezavisnost.

„Narod na Kosovu nije se borio na stranom tlu, već u svom dvorištu, da bi odbranio domovinu i prag. Agresor je bila Srbija i njene oružane vojne i paravojne snage, koje je civilizovani svet kaznio, upravo zbog agresije nad Kosovom i njegovim građanima, i u vezi sa ovim nikada niko nije imao dilemu. U želji da se rad pravosudnih institucija rukovodi samo profesionalizmom, verujemo da će kraj ovog procesa ponovo dokazati da je borba naroda Kosova za slobodu i nezavisnost bila poštena i čista“, izjavio je Hoti.

A prvu posetu kao vršilac dužnosti funkcije predsednika Kosova Vjosa Osmani počela je obilaženjem memorijalnog kompleksa Ademu Jašariju u Prekazu, rekavši da u ovako izazovnim danima treba odati počast i pokloniti se ličnostima koje su osnova kosovske državnosti i slobode.

POVEZANE VESTI

„Ovde možemo pronaći najmoćniji simbol žrtvovanja, otpora i otpornosti. S druge strane, ovde možemo videti direktne dokaze genocida koji je Srbija počinila na Kosovu. Ovde je bilo dece i žena različitih starosnih grupa, negde dve trećine bili su žene i starci“, rekla je Osmani.

Građani smatraju da haški sud i poslednje optužnice urušavaju ugled Kosova, dok su podeljenih mišljenja da li je to pravedno ili ne.

„Ne bih znao da kažem da li je pravedno ili ne. Tu je sud i on će dati svoju reč, a ne narod“, kaže jedan građanin.

„Nije u redu. Znamo da su nas Srbi ubijali a da njega uhapse koji se borio za Kosovo. Nije u redu, da vidimo šta će se desiti“, navodi drugi građanin.

“Ako nisu ništa uradili, nemaju šta da se plaše. Ako je nevin, pustiće ga“, smatra još jedan građanin.

Od međunarodnih reakcija izdvajamo one Evropske unije kao i Ministarstva unustrašnjih poslova Nemačke koji su izjavili da cene Tačijevu ostavku i spemnost da sarađuje sa sudom. U njihovom saopštenjima se kaže da je gonjenje ratnih zločina neophodno i deo je međunarodnih obaveza Kosova.