Najavljen protest protiv migranata u Šidu i NVO koja im pomaže

Vesti 06. nov 202017:59 > 19:38
N1

Nakon Sombora i Horgoša, proteste protiv migranata počeli su da organizuju i pojedini građani Šida. Za svoje akcije dobili su i javnu podršku prvog čoveka opštine. U saopštenju objavljenom na zvaničnoj web stranici, naveo je da građane brani od "vandalizma i terora ilegalnih migranata", a da iza nevladine organizacije "No name kitchen", koja im u Šidu pomaže, stoji strani element čiji je cilj da destabilizuje pravni poredak Srbije. U organizaciji takve tvrdnje demantuju i najavljuju žalbe.

Dolaze sa raznih strana sveta i u Šidu mesecima čekaju priliku da nastave put. Borave u tri prihvatna centra, ili van sistema. Ne žele pred kamere iz straha da im to ne ugrozi bezbednost.

Jedna grupa mladića ne želi da ih viđaju u većem broju na ulicama Šida, kažu iz straha i zbog negativnih iskustava, pa su odlučili da organizuju proteste. Traže sistemsko rešenje za sve koji ne borave u prihvatnim centrima i nemaju lične dokumente.

„Da se oni pohvataju sa ulica i da se oni zatvore u migrantske centre i da se legitimišu, da se utvrdi njihov identitet. Kada se to uradi, mi tražimo da se kapaciteti prihvatnih centara u našoj opštini smanje“, navodi Predrag Danilović, organizator protesta.

Traže i da se na ulice Šida vrati vojska koja je tamo poslata pred izbore, pa krajem leta povučena. Ali i da tu opštinu napusti jedina nevladina organizacija koja se u ovom trenutku tamo bavi izbeglicama i migrantima.

„Mislim, to su avanturisti koji nemaju u životu ništa pametnije da rade, nego da se priključe jednoj takvoj organizaciji“, kaže za njih Danilović.

„Moj glavni motiv da dođem ovamo bio je da razumem situaciju u pograničnim gradovima uz granicu Evropske unije. Pišem doktorat na tu temu“, kaže za N1 Lorens iz NVO „No name kitchen“.

N1: I kakva je situacija?

„Prilično očajna. Te ljude je potrebno nahraniti svaki dan i to je ono što mi radimo. Pomažemo koliko možemo“, odgovara.

Lorens dolazi iz Velike Britanije. Deo je, u ovom trenutku tročlane ekipe, koja svakog dana priprema i deli obroke za preko stotinu ljudi. „Uglavnom su to brojevi između 80 i 120 ljudi“, kaže.

Građani Šida ih, navodi, uglavnom podržavaju. Između ostalog i zbog toga što namirnice kupuju od lokalnih proizvođača. Znaju za organizovane proteste, a dobro im je poznat, kaže, i stav predsednika opštine Zorana Semenovića.

„To se ponekad dešava kada nova populacija dođe u manju sredinu i mi to razumemo. Ali, s druge strane, potrebe su ovde velike. Moramo biti tu, jer ne vidim ko bi im drugi mogao pomoći. Kad je reč o gradonačelniku, zadaje nam mnogo problema. Često nas i snima tokom distribucije ili čak ovde ispred kuće“, navodi Lorens.

Iako se pozivu da govori za N1 nije odazvao, prvi čovek opštine svoj je stav obznanio na zvaničnom sajtu Šida. Proteste podržava, a protivi se nevladinoj organizaciji „No name kitchen“, navodeći da iza nje stoji strani element koji želi da destabilizuje pravni poredak Srbije. Proziva i Komesarijat i MUP, jer im, kako navodi, ne pomažu da problem reše.

„Ja ne vidim nikakav povod za antmigrantske proteste, imajući u vidu da je situacija takva u centrima da, niti ima nekih ozbiljnijih incidenata – povremeno se naravno desi i to se odmah reaguje, i sa druge strane, kapaciteti u tim centrima nisu popunjeni“, ističe Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice.

Za stavove Šiđana, kaže, imaju razumevanja, imajući u vidu broj ljudi koji je kroz tu opštinu prošao. Ipak upozoravaju da dezinformacije samo pogoršavaju stanje.

„Ja pozivam ljude da se uvek obrate državnim organima i da od njh dobiju prave informacije, a kažem, stvaranje atmosfere u kojoj se širi ta antimigrantska kampanja nje dobro i ne doprinosi rešavanju bilo čega“, dodaje.

N1 televizija obratila se MUP-u sa pitanjem koliko su krivičnih dela u Šidu počinili migranti i koliki je njihov procenat u ukupnom broju, ali odgovor nije stigao. Zbog postupanja policije prema aktivistima No name kitchen-a, čijih je sedmoro članova dobilo otkaz boravka u Srbiji, nevladine organizacije podnele su žalbe, a žaliće se, najavljuju i na saopštenje čelnika opštine.