Advokat porodica: Svedok tvrdi da su gardisti ubijeni zbog šverca kokaina

Vesti 06. nov 202017:41 > 18:09
N1

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu protiv države Srbije, koju je podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, ubijenog zajedno sa gardistom Draženom Milovanovićem u beogradskoj kasarni "Topčider". Advokat porodice Jakovljević, Predrag Savić, kaže da je uspeh sama činjenica da je došlo do rasprave pred sedmočlanim većem.

 Kako se navodi u obrazloženju, tužba je „neprihvatljiva jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi”. Porodica Jakovljević vodila je krivični postupak i postupak pred Ustavnim sudom, zbog presude iz 2008. godine, kojom je bivši vojni sudija Vuk Tufegdžić, koji je vodio prvu istragu za ubistvo gardista, oslobođen odgovornosti da je „u javnosti svojim izjavama povredio ugled i čast njihovog ubijenog sina”.   

„Tu tužbu, predstavku, smo uputili u znak protesta zbog činjenice da su državni organi odbili da kazne klevetanje žrtava od strane istražnog sudije, njegov intervju u Večernjim novostima, nastupe u emisiji Klopka, tadašnji sudija je, iako postupak nije ni započeo, već izneo svoje kvalifikacije i tvrdnje i vređao poginule vojnike i članove nezavisne komisije. On je tvrdio da članovi komisije gledaju Dosije X, izneo i neke stvari koje ne odgovaraju istini i tvrdnje da su članovi dugo studirali i imali nizak prosek. U prvom stepenu je bila iztrečena odluka da se Tufegdžić kažnjava opomenom, pa se i to odbija. Takve stvari ne smeju da se događaju u zemlji gde se želi vladavina prava. Znali smo da nemamo velikih šansi u Strazburu, sem da iskažemo protest“, objasnio je Savić.

POVEZANE VESTI:

Kako kaže, Evropski sud je zauzeo stav da je parnični postupak delotvorni pravni lek i da zbog neiskorišćavanja naša predstavka ne može da se raspravlja.

„Teško im je objasniti, jer oni primenjuju anglosaksonsko pravo, da u srpskom pravu postoji povezanost u odluci o krivici sa parnicom, da je olduka iz krivice obavezujuća u parničknom postupku i da nismo mogli da dobijemo parnicu ako smo izgubili krivicu. Možemo sada da pišemo sedamnaestočlanom veću, ali to bi bio presedan“, navodi advokat.

Međutim, kako je rekao, ovim predmetom su skrenuli pažnju da postoji i glavni predmet, kao i da nije ispoštovana odluka Ustavnog suda, kojom je obavezao pravosuđe da sprovede istragu i pronađe ubice vojnika.

„Ustavni sud je prvi put u istroriji doneo rešenje o zaštiti prava na život, koje podrazumeva da i rodbina ima pravo da se istraga sprovodi na efikasan način, a ne da bude fingirana. Očekivali smo da će ta odluka zaživeti, međutim svi privatni postupci su zastareli, a glavni istražni predmet tapka u mestu, imamo nekih novosti kada su u pitanju svedoci“, kaže Savić.  

Vlast je 2016. formirala komisiju sa ciljem da razreši slučaj, a Savić navodi da komisija zvanično ništa nije radila.

„Ja sam tražio neke dokaze od MUP-a i MUP je postupao po tim zahtevima. Nedavno je u medijima objavljeno pismo svedoka Saše Reljića, koji navodi da državni organi rade povodom njegovih tvrdnji da su vojnici ubijeni zbog šverca 1,5 tona kokaina.  Vojnici su se slučajno našli blizu tajnog ulaza, kroz koji je moguće izneti velike količine robe, stvari, nešto su videli, čuli i ubijeni su. Prvi put ta priča o švercu je stigla od Florens Artman, ona je čula je da je taj šverc organizovan da se pomogne haškim optuženicima“, kaže advokat. 

On očekuje da se svedočenje ozbiljno uzme u razmatranje.

„Svedok tvrdi da se krug oko ubistva gardista sužava i da će predmet biti rešen i da državni organi ozbiljno rade. Ja ne znam koliko je dobro informisan i koliko je dobronameran, jer bilo je pokušaja da nam bace dimne bombe“, poručuje advokat porodice Jakovljević.