Kisić Tepavčević: Noćni klubovi i dalje rade – na nama je da tamo ne idemo

Vesti 06. nov 202016:31 > 16:33
Shutterstock

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će štab potencijalno doneti odluku o skraćenju rada ugostiteljskih objekata ako se u narednom vremenskom periodu bude odvijala situacija sa povećanjem broja zaraženih kao u zemljama u okruženju.

Na insistiranje novinara da odgovori zbog čega rad ugostiteljskih objekata i dalje ostaje do 23 sata, što mnogi od njih i krše pa rade i duže, ona je odgovorila:

„Ukoliko znate kakva je situacija, pretpostavljam da ste bili i videli neko od tih mesta kao i većina nas. Jeste da je to ljudski, ali apsolutno svi moramo da utičemo na to da se takvo ponašanje smanji i prestane“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

POVEZANE VESTI

Ona je naglasila da je medicinski deo Kriznog štaba doneo preporuke, da su one bile usvojene na vladi, ali da su bili suočeni sa osećajem bespomoćnosti – da usvojeno ne može da se implementira do kraja jer je limitirano zakonskim okvirima.

„Sada imamo i zakonski okvir – imamo veće nadležnosti da ljudi koji kontinuirano krše mere budu kažnjeni“, rekla je članica Kriznog štaba ali je naglasila da je značajnija činjenica da bi sami trebalo da odlučimo da ne odemo na takva mesta s obzirom na to koje opasnosti nose.

Istakla je i da je i njeno pitanje na Kriznom štabu više puta bilo zbog čega se klubovima dozvoljava da rade posle 23 sata a odgovor je bio da nema zakonske osnove za sprovođenje takve vrste mera. „Zato smo i promenili zakon“, naglasila je i dodala da će inspektori sada moći na licu mesta da izriču mandatne kazne.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.