Selaković: Nova Vlada Srbije će nastaviti da radi na realizaciji "Malog Šengena"

Vesti 06. nov 202012:41 > 12:47
Fonet

Nova Vlada Srbije će u saradnji sa partnerima u regionu, i u skladu sa Berlinskim procesom, nastaviti aktivnosti u implementaciji inicijative "Mini Šengen", jer unapređenje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa vidi kao nerazdvojni deo evropskih integracija, poručio je šef diplomatije Srbije Nikola Selaković.

„Srbija je preduzela odlučne korake kako bi svoje zakonodavstvo uskladila sa propisima Evropske unije, sprovodeći vrlo konkretne reforme kako bi u potpunosti postala prostor slobode, bezbednosti i pravde“, poručio je Selaković na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Antaliji.

Selaković je izrazio uverenje da region, zahvaljujući spremnosti da zajednički odgovori na globalne izazove poput pandemije, ima kapacitete za mnogo više, što potvrđuju i brojni regionalni projekti, od kojih su mnogi proistekli iz dogovora ostvarenih u okviru Berlinskog procesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Mali Šengen kao inicijativa, dodao je on, predstavlja ubrzanje Berlinskog procesa, što bi trebalo da stvori povoljne uslove za pomirenje i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu.

„Uspostavljanje četiri ključne slobode na kojima se zasniva i Evropska unija, dovešće do ubrzanja ekonomskog rasta u regionu“, ocenio je Selaković.

Srbija ostaje otvorena za sve konstruktivne predloge koji mogu doprineti saradnji i razumevanju, kako bi sve učesnice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi ne samo identifikovale zajedničke interese, već iznedrile zajedničke mehanizme za odgovor na izazove po region, zaključio je Selaković.