Inicijativa žena: Ispitati navode o smrti bebe u beogradskoj bolnici

Vesti 06. nov. 202011:43 > 11:48
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Inicijativa žena Srbije je povodom vesti da se jedna blizanačka trudnoća u neimenovanoj beogradskoj bolnici "usled nepostupanja medicinskih ustanova" završila fatalno po jedno dete, zatažila od ministra zdravlja, savetnika pacijenata i zaštitnika građana da kažu šta su preduzeli da se ispitaju ti navodi.

POVEZANE VESTI

Ta inicijativa zahteva da se utvrdi redosled događaja i tretiranje pacijenta „na način koji ne priliči civilizovanim osobama“ i pita ministra zdravlja, savetnika pacijenata i zaštitnika građana koliko veza, prijatelja ili novca košta život u Srbiji.

Kako je navedeno u saopštenju, majka blizanaca, od kojih jedan nije preživeo, pozitivna na kovid-19 „uzaludno se obraćala za pomoć u nekoliko medicinskih ustanova“.

Otac je, prema navodima Inicijative, javno rekao „ono što svi znamo, da u Srbiji, ako nemaš vezu ili prijatelje ne možeš ništa, ne možeš ni da ostaneš živ“.

Za ovaj događaj, istaklnuto je, javnost je saznala zahvaljujući istraživačkom radu jednog novinara, a ne na način „na koji je trebalo, iz izveštaja organa nadležnih“ za kontrolu rada državnih institucija, koji će po ko zna koji put „ćutati ili napadati žrtve“, umesto da ispitaju slučaj i kazne odgovorne.

Zbog toga Inicijativa žena Srbije pita ministra zdravlja, savetnika pacijenata i zaštitnika građana „koliko košta“ da se utvrdi i kazni krivac „i time zaštite svi ostali lekari, koji časno obavljaju svoj posao i koliko košta istina u Srbiji“.