Vojvodić: Onlajn nastava može, ali provera znanja jedino u školama

Vesti 06. nov 202009:53 > 09:54
N1

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" kaže za N1 da se ne zna kakve će odluke Kriznog štaba u vezi sa prelaskom na onlajn nastavu biti, ali naglašava da je za njih provera znaja učenika moguća jedino u "školskom ambijentu".

Dve trećine svih problema u prosveti zavise od novca, ali jedna trećina zavisi od dobre volje ministra i zato Branko Ružić može mnogo toga da promeni ukoliko bude spreman da se dogovori sa nama, poručili su u četvrtak iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Da li će novi ministar prosvete rešiti stare probleme?

„Ruzić je nastupio na scenu formalno dosta skromno, ali nije propustio da dozove u sećanje čitave javnosti i Dositeja Obradovića kao prvog ministra provete. Ono sto je meni značajno da kažem jeste da bi Ruzić trebalo da pročita ‘Savete zdravog razuma’ od Dositeja i naročito se udubi u ona poglavlja koja se tiču zakona, dejstvujućim vrlinama i rodoljublju, kako bi na najbolji mogući način ostvario ono na šta je ukazao – da će ostaviti važan trag u prosveti“, kazala je Vojvodić.

Dodaje da je bitno da novi ministar „načini veliki diskontinuitet kada je reč o komunikaciji sa javnošću“.

O tome da li su đaci i nastavnici spremni za prelazak na onlajn nastavu, ukoliko tako odluči Krizni štab, Vojvodić kaže da ako bude tako odlučeno, da oni stoje iza toga „da je svaka provera zbanja moguća jedino u školskom ambijentu“.

„Nikakav drugi ambijent za nas nije prihvatljiv“, naglasila je.

A o tehničkoj spremnosti za takvu nastvavu kaže da se zasniva na „ličnom entuzijazmu“.

„Ako vam kazem da se od oko 1.700 škola samo 50-tak ima domen .edu.rs i da mi koristimo naše privatne naloge za Gugl ucionicu, da učenici na svojim telefonima koje neretko nemaji kapacitete ulaze u tu vrstu nastave, jasno je da je reč digitalizacija jedna vrsta mantre, od koje svi treba da doživimo neki kulturni šok i zastajkivanje glasa, a situaiciji je zapravo potpuno drugačija“, kazala je Vojvodić.