Tačijev advokat: Završen pretres kuće, čudno što je sada izvršen

N1

U okviru operacija Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu, koje se odvijaju se uz podršku policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS), organizovan pretres kuća Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Tačijev advokat kaže da je pretres Tačijeve kuće završen.

Advokat Dastid Palaska, koji je najavio je da će biti branilac bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, rekao je danas da je veoma čudno što se pretres Tačijeve kuće obavlja nakon potvrđivanja optužnice, prenosi Gazeta ekspres.

Palaska je ocenio da to može da znači i da tužilaštvo još traži dokaze kojima bi potkrepili optužnicu, koja je u četvrtak potvrđena.

„Pretres njegove kuću je završen. Bez potcenjivanja te činjenice, u proceduralnom i logičkom smislu ostaje nejasno zašto je pretres izvršen nakon potvrđivanja optužnice. Čini se da tužilaštvo još traži dokaze koji bi potkrepili optužnicu“, izjavio je Palaska, prenose prištinski mediji.

Kako su ranije objavili mediji, pripadnici EULEKS policije sprovodili su raciju u kući bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija, prenosi KoSSev.

Portparolka EULEKS-a Joana Valenijus je za KoSSev rekla da je lažna vest da se vrši pretres kancelarija DPK.

N1

Podsetimo, bivši pripadnici OVK Hašim Tači i Kadri Veselji, optuženi za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji, smešteni su u pritvor suda za zločine OVK u Sheveningenu, saopštio je taj sud.

Tači, koji je podneo ostavku na mesto predsednika, je rekao na konferenciji za novinare da je protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, gde je otišao dobrovoljno.

Isto to potvrdio je i Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova i bivši predsedavajući kosovske skupštine.