Gosti N1: Tramp se pokazao nesposobnim da reši krizu pandemije, Bajden isplivao

Vesti 05. nov 202021:11 > 22:03
Podeli:
Izvor: N1

"Trampov problem je što se pokazao da je nesposoban da reši krizu pandemije. Samo trojica predsednika u 90 godina su izgubila u drugom pokušaju - Huver, Karter i Buš stariji, kad sedite kao predsednik imate prednost. Tramp je došao u tešku situaciju zbog pandemije, pa ekonomije i nije pokazao liderstvo i tako je Bajden isplivao kao kandidat", smatra bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić. Novinar Boško Jakšić dodaje da će Tramp proklinjati koronavirus, koji se pojavio u najgorem trenutku za njega.

„Da nije bilo pandemije, drukčije bismo pričali, ne bi bilo neizvesnosti. Trampov omalovažavajući odnos prema pandemiji, nesposobnost da objasni građanima kako amerika čini 20 odsto umrlih, kako je ignorisao savete nauke, da stvori otpor prema vakcini, virus ga je koštao drugog mandata, ako izgubi“, rekao je Jakšić. 

Kako je rekao Vujačić, prognozeri su promašili u ocenama, davali veliku prednost Bajdenu i očekivali jasan rezultat brzo, što se nije desilo. 

„Demokrate su igrale na kartu bezbednosti, u prvi plan isticali nesposobnost Trampa da se izbori s pandemijom, preporučili svojim biračima da glasaju poštom i da deponuju svoj glas unapred, te je logično očekivati da će se njihovi glasovi brojati kasnije. Trampova strategija je da pokaže da je kovid pod kontrolom i da mogu da se skupljaju pristalice, držao je masovne zborove i da je poruka izađite lično i glasajte za mene. Strategija se odražava na brojanje i vidi se da će u početku Tramp voditi jer se broje prvo glasovi koji su direktni sa biračkih mesta, a da se kasnije broje deponovani, onda je Bajden počeo da pristiže, očekivano je da će to dugo trajati prebrojavanje“, objašnjava Vujačić.  

Jakšić kaže da na izborima 2016. istraživači nisu napravili tako veliku grešku kao što su sad.

„Ovoga puta, mimo svih obećanja da će se učiti na negativnim stvarima iz 2016, pa su istraživači uključili i stepen obrazovanja, jer i to može da utiče na zbore, uključeni su i neki drugi, novi, parametri, sve je to uključeno u nova istraživanja i sva ta istraživanja su predvidela ubeljivu pobedu Bajdena. Omanuli su u Floridi, gde su potcenili da su birači hispanosa okrenuli za Trampa zato što podržavaju tvrdu politiku prema Kubi. Tvrdili su da u Teksasu postoji mogućnost da demokrate uzmu i nisu pogodili“, naveo je. 

POVEZANE VESTI:

 Boško Jakšić je rekao da je birač teško mogao da zamisli da će pandemija biti političko pitanje, da će se radnje zakivati oplatama u strahu od postizbornog nasilja, da će glasanje trajati ovoliko dugo i da će izbori biti osporavani.

„Mnogo je novih parametara koji govore o demokratiji u krizi. Toj krizi demokratije je kolosalno doprineo Tramp tokom četiri godine, svaka ozbiljna analiza bi morala da pokaže da je Tramp samo simptom bolesti u koju je zapalo američko društvo i te socijalne, rasne, generacijske krize, vidimo gde je sve Amerika podeljena. Kada se sve to sabere, onda ovo i čudi i ne. Kao da slušamo o izborima u Bangladešu, a ne o zemlji koja sebe smatra liderom sveta. Mnoge zemlje su bile na meti Amerike što su njihovi izbori neslobodni, danas te zemlje mogu da likuju i kažu pa to se događa SAD“, navodi Jakšić.  

Vujačić ističe da je Tramp nagovestio da će da da tuži, da se sprema krađa i dodaje da ne iznenađuje što je posegao za sudovima.

„Čak i na prvim izborima 2016. je počeo da priča da su izbori pokradeni. Na to smo navikli od njega. Cela priča se svodi na to da demokrate i većina Amerikanaca i brojni predstavnici republikanaca su izašli sa stavom da glasovi moraju da se prebroje bez žurbe, do kraja“, rekao je bivši ambasador. 

Dodaje da sada preti zloupotreba institucija, kao i da se izbori dobro vode i da ne veruje „da postoje džakovi sa glasovima koji su podmetnuti“.

„Može da se desi da se zloupotrebe sudovi. Nije nemoguće da Tramp korisi institucionalne forme i da ih dovede u neku krizu. Američke institucije su malo robusnije i tvrđe, Ustavni sud bi rizikovao da bude zloupotrebljen, sama institucija bi se toliko srozala. To bi bio veliki udarac za ustavni sistem“, kaže Vujačić.

Izvor : N1

Boško Jakšić smatra da je priča o dovođenju rezultata izbora pod znak pitanja deo scenarija i pripremanje Trampovog alibija za poraz.

„Tamo gde  gubim tamo ću da osporim, gde sam dobio neću da pravim pitanje, čak i da ima dokaza o krađama. Moj akcenat je na tome dokle je dospela Amerika da pričamo o mogućnosti krađa izbora, to može da izazove zabrinutost, ono što se dešava u Americi, može da ima posledice na čitav svet.  

Kada je u pitanju izborni sistem i mogućnost da Tramp ponovo postane predsednik sa manje osvojenih glasova, Ivan Vujačić kaže da je sistem nastao davno i da je suštinski napravljen da poštuje populaciju države.

„Došlo je do toga da manje države imaju veći uticaj. Pravda se time da kada se to ne bi radilo, da bi predsednički kandidati zanemarili male države“, objašnjava.  

Na pitanje da li može doći do sukoba nakon objavljivanja konačnih rezultata, Vujačić kaže da postoji ta mogućnost, dok Jakšić navodi da je polarizaciji na rasnoj osnovi kolosalno doprineo Tramp. 

„Desio se pokret Black lives matter, u mnogim sredinama je to išlo mirno, u nekim gradovima je došlo do nasilja, Trampova strategija je bila zakon i red, da postoji neka većina koja ne želi nasilje i da je on garant mira“, kaže Vujačić. 

Izvor : N1

„Trampove izjave o dobrim momcima, o belim suprematistima, sve je to doprinelo rastu tenzija, Tramp nije iskoristio kada su krenuli nemiri da pokuša da sanira stvari, nego je pokazao da ima lično jake rasne predrasude. Njegovo biračko telo čine hrišćanski evanđelisti, to je konzervativno telo koje ima visok stepen otpora prema manjinama. Ako pričamo o mogućnosti nasilja, mislim da ne može da dovede do erupcije, bilo bi katastrofalno da dođe do nasilja jer bi to bilo preneto na svet“, rekao je Jakšić.  

Što se tiče odnosa sa Srbijom, Vujačić kaže da ako Bajden pobedi očekuje da će se svrstati uz Evropu i da će pokušati da popravi odnose koje je Tramp poremetio.

„Na Zapadnom Balkanu će podržavati evrointegracije svih zemalja koje poštuju pravila EU. Mislim da će vršiti pritisak na albansku stranu ako sporazum bude blizu. Morali bismo da znamo da se ovde ne prelamaju neki interesi, suština je da ćemo biti nisko na agendi administracije i pustiće se proces Briselu“, kaže Vujačić. 

„Gledaćemo sve kroz prizmu Kosova, mi smo euforično glorifikovali Trampovu spremnost šta Beograd ima da kaže, a zaboravljamo da je potka spolj politike SAD međusobno priznavanje, mi zato anatemišemo Bajdena što je nepotrebno. Bajden ne bi odustao od simpatija prema kosovskim albancima i insistirao bi da se to pitanje što brže reši po principu međusobnog priznavanja. Otvaranje saradnje i sa SAD i sa EU je nešto što bi Srbiji trebalo da bude dobro i da iskoristi sve diplomatske kapacitete da poravna štetu anatemisanja Bajdena. Amerika ima interesa da ostane ovde, ne verujem da će se rušiti ekonomski inetersi“, smatra Jakšić.