Zaštitnik građana: Policija neefikasna po prijavama za okupljanja na krovovima

Vesti 05. nov. 202013:53 > 14:00
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana utvrdio je da policijski službenici u Beogradu, Nišu i Novom Sadu zbog "neblagovremenog i neefikasnog postupanja po prijavama građana nisu utvrdili identitet niti razmotrili postojanje osnova za podnošenje prekršajnih prijava protiv nepoznatih lica koja su se noću okupljala na krovovima zgrada u vreme vanrednog stanja i preporučio pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika koji su bili zaduženi za postupanje po prijavama građana".

„U preporukama za ispravljanje propusta u radu, Zaštitnik građana je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije zatražio da preduzme sve potrebne mere da policijski službenici u budućem radu blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje u cilju uspostavljanja javnog reda i mira (izađu na lice mesta, identifikuju učinioce prekršaja, podnesu zahteve za pokretanje prekršajnog postupka ukoliko ima osnova za to)“, podseća se u saopštenju Zaštitnika građana.

Dodaje se da policijske uprave MUP-a u Beogradu, Nišu i Novom Sadu „treba da sprovedu disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su bili zaduženi za postupanje po prijavama građana o okupljanju nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada u periodu 29. aprila 2020. do 3. maja 2020. godine, kako bi utvrdili da li su u postupanju po navedenim prijavama učinili neku od težih povreda radne dužnosti iz člana 207. Zakona o policiji“.

„MUP će voditi računa da se ne događaju slični propusti u postupanju po prijavama građana u cilju sprečavanja izvršenja prekršaja i kažnjavanja odgovornih lica“, naveo je Zaštitnik građana i od ovog ministarstva zatražio da ga obavesti ishodu pokrenutih disciplinskih postupaka, a u roku od 60 dana i o preduzetim merama.

U postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi posle saznanja iz medija, Zaštitnik građana je utvrdio da su policijski službenici u ova tri grada nepostupanjem po prijavama koje su građani podnosili od 29. aprila 2020. do 3. maja 2020. godine propustili da spreče okupljanja nepoznatih lica na krovovima stambenih zgrada koja su tom prilikom koristila pirotehnička sredstva (baklje, petarde), u vreme u kome je važila zabrana kretanja na javnim mestima.

„Zaštitnik građana je utvrdio da zbog navedenih propusta u radu policije nije utvrđen identitet lica koja su potencijalno učinioci prekršaja protiv javnog reda i mira, koji su normirani Zakonom o javnom redu i miru, i prekršaja protiv zabrane kretanja za vreme vanrednog stanja, koja je propisana Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja“, navodi se u saopštenju.

Posledica ovakvog postupanja policijskih službenika bila je opasnost od narušavanja javnog reda i mira u navedenom periodu, ali je dovedena u pitanje i efikasna primena mera Vlade Srbije za suzbijanje i sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19 i zaštita stanovništva, utvrdio je Zaštitnik građana.