Zabranjen rad bazena u Novom Sadu, klubovima preporučen ograničen broj gostiju

Vesti 05. nov. 202013:19 > 13:30
Podeli:
Izvor: N1

U Novom Sadu je 1.340 zaraženih koronavirusom, zbog čega je Gradski štab za vanredne situacije doneo nove mere.

„Na pijacama je obavezno nošenje maski što će biti posebno kontrolisano“, odlučio je Gradski štab.

U svim objektima gde ima okupljanja ljudi, mora da bude javno istaknuto ko je odgovorno lice za sprovođenje mera Kriznog štaba Vlade Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije.

„Zabranjuje se rad bazena, spa centara i sauna od 7. do 30. novembra. Bazene će moći da koristi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, kao i sportski klubovi, ali to će biti uređeno posebnom satnicom, pa će biti određeno koliko osoba u isto vreme može da bude na bazenu“, navodi se u odluci.

Zabranjuju se i manifestacije od 7. do 30. novembra, osim kulturno-umetničkih sa do 100 posetilaca i unutra i napolju, uz pridržavanje određene distance.

U sportu mogu da se organizuju samo redovna takmičenja, bez publike, a ostale sportske priredbe su zabranjene od 7. do 30. novembra.

Preporučeno je da u smenski rad pređu sva pravna lica koja to mogu, da bi se smanjio broj ljudi koji su istovremeno u prostorijama.

Druga preporuka je klubovima za zabavu da ograniče vreme boravka gosta u objektu, tako što će im izdavati numerisane i vremenski oročene karte, čime bi se smanjila koncentracija posetilaca.

„Ne mislimo da bismo time sve rešili, jer postoji trend da se organizuju privatne žurke, koje su bez ikakve kontrole. Nasuprot tome, kod ugostitelja postoji odgovornost, imate koga da kontrolišete i, naposletku, imate nekoga ko tu plaća porez i nekoga ko tu radi“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On nije isključio mogućnost skraćivanja radnog vremena ukoliko se pogorša epidemiološka situacija u gradu ili ukoliko Krizni štab Vlade Srbije donese takvu opštu odluku.

„Ovo je naš poslednji pokušaj i vapaj da ne idemo u vanrednu situaciju, da čuvamo zdravlje građana i ekonomiju grada. Imamo par teških nedelja pred nama, novembar je vrlo problematičan. Ponovo imamo novi izazov, ne samo Novi Sad i ne samo Srbija, nego čitava Evropa“, rekao je Vučević.

Od početka epidemije, u Novom Sadu je od koronavirusa obolelo 4.776 osoba, a po podacima od srede je bilo 1.340 novonficiranih za jedan dan.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.