Mladenović: Pred Amerikom uzbudljivih nedelju dana, a možda i duže

Vesti 04. nov 202018:18 > 18:28
N1

"Ako na 98 odsto prebrojanih glasova (predsednički kandidat Demokratske stranke za izbore u SAD Džozef) Bajden bude u prednosti u Viskonsinu, Mičigenu i Nevadi (ključnim, tzv. swing states) odnosno, bude imao više od jedan odsto prednosti (nad sadašnjim američkim predsednikom Donaldom) Trampom, mislim da ćemo moći da kažemo da je on novi predsednik. Ali, hajde da ne prejudiciramo", kaže za Dan uživo na TV N1 Miljan Mladenović iz organizacije Novi treći put. Ističe da je "pred Amerikom uzbudljivih nedelju dana, a možda i duže".

„Situacija je takva da će Bajden biti definitivan pobednik po izboru građana, ali kada se ti glasovi budu prelili u elektorske tu može doći do razlika. S obzirom da će primera radi, u Kaliforniji koja nosi 55 elektorskih glasova, Bajden pobediti sa velikom razlikom, tu će nastati jaz u glasanju građana i elektora, te se povećavaju šanse Trampa“, smatra Mladenović, odgovarajuči na pitanje da li ćemo večeras možda znati novog predsednika SAD.

POVEZANE VESTI

Države u kojima još treba da se prebroje glasovi su Mičigen, Viskonsin, Pensilvanija, Džordžija i Severna Karolina, koje, kako je rekao, nose ogroman broj elektorskih glasova.

„I dalje imamo veliki broj glasova koji su igri, i mogu doneti neočekivan razultat“, istakao je Mladenović.

On, kao i ostali, ističe da će neočekivano, ovi izbori biti tesniji nego što se mislilo u prvi mah, navodeći kao primer Floridu, gde su neki procenjivali „plus sedam za Bajdena, a bilo je minus četiri za njega“.

„Nezahvalno je procenjivati, neki istraživači, ali ne znam šta će oni raditi nakon ovih izbora oko kojih su već pogrešili, ali ako ih ipak poslušamo šta će biti ishod izbora, možemo reći da će pobediti Bajden, ali sa mnogo manjom razlikom nego što je na početku delovalo“, kaže Mladenović.

Dodaje da, „ako ćemo govoriti o finansijskim tržištima ili kladionicama: jedna opcija je da pobednik bude Tramp, ali i da Senat bude republikanski, a druga je da senat bude demokratski, i da pobednik bude Bajden. To je ono što finansijska tržišta pokazuju. Ako dođe do drugačijeg ishoda, možemo očekivati veliki pad finansijskih tržišta“.

Ističe da je „pred Amerikom uzbudljivih nedelju dana, a možda i duže“.

Komentarišući ranije Trampove primedbe o nepravilnosti izbora, naročito kada se radi o glasanju poštom, koje je iskoristio veliki broj Amerikanaca, blizu 70 miliona, Mladenović smatra da je sadašnji predsednik SAD „pripremao situaciju, govoreći da građani ne treba da glasaju poštom, jer će na neki način biti prevareni. Činjenice na terenu ne mogu da potvrde takve stvari“.

Podseća da je ove godine bila najviša izlaznost u prethodnih 120 godina u SAD.

Na pitanje kako bi ishod izbora u SAD mogao uticati na naš region, Mladenović smatra da se „Srbija u neku ruku ovog puta jasno svrstala na stranu Trampa“.

„Srbija nije svakako tema koja privalači temu američke javnosti. Ako ih uopšte privlači spoljna politika to je onda Iran, Severna Koreja… Ne treba očekivati da će veliki značaj dati Srbiji i rešavanjuu kosovskog pitanja“, zaključuje Mladenović.