Potvrđena optužnica protiv Jakupa Krasnićija, čeka ga suđenje u Hagu

Vesti 04. nov. 202008:38 > 19:57
Podeli:
Izvor: N1

Nekadašnji pripadnik OVK Jakup Krasnići uhapšen je i protiv njega je podignuta optužnica. Njegov advokat Valjon Hasani je potvrdio i da će biti prebačen u Hag.

Operacija obavljena po naređenju Specijalizovanog tužilaštva, odnosno pretres kuće bivšeg portparola OVK Jakupa Krasnićija, trajala je oko 10 sati i završena je njegovim hapšenjem.  

Krasnićijev advokat Valon Hasani je potvrdio hapšenje bez specifikovanja krivičnih dela za koja se optužuje njegov klijent. 

„Danas je Specijalno tužilaštvo obavilo operaciju na osnovu naloga koji su izdale specijalne komore i gospodin Jakup Krasnići je uhapšen. On je upravo krenuo za Hag. Potvrđeno je da je optužnica protiv njega potvrđena i očekuje se da će vrlo brzo biti zakazano ročište pred posebnim većima“, rekao je Hasani. 

Specijalno tužilaštvo je tokom dana pretresalo i Krasnićijevu kuću u selu Negrovac u opštini Glogovac.U vezi sa ovim hapšenjem reagovala je Vlada Kosova, ističući da se pretpostavka nevinosti mora poštovati u svakom slučaju. 

„Kosovo, njegove institucije i građani su do sada dali primer poštovanja i saradnje sa domaćim, ali i međunarodnim pravosuđem. Isto će biti i ovog puta sa Specijalizovanim većima u Hagu, koja su deo pravosudnog sistema Kosova. Vlada Republike Kosovo smatra neotuđivom svetu svrhu borbe za slobodu naroda Kosova“, navodi se.

Neizvesno je još o kojoj se optužnici radi u Krasnićijevom slučaju. Zvanično je do sada potvrđena samo jedna optužnica Specijalnog suda, ona protiv Saliha Mustafe. Pojedini posmatrači smatraju da bi optužnica protiv Krasnićija mogla biti deo one koja je podiguta protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i drugih.  To bi, ukoliko je ova procena tačna, moglo značiti da narednih dana može doći do slicnih operacija i protiv drugih optuženih. 

Jakup Krasnići je bio visoki funkcioner Kosova, dugo je bio sekretar Demokratske partije Hašima Tačija, koga je napustio i formirao partiju Socijaldemokratska inicijativa, u kojoj poslednjih godina nije aktivan, a bio je nekada i predsednik kosovskog parlamenta. 

Tokom sukoba na Kosovu bio je portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Ne zna se za šta se tereti Krasnići

  Iz Specijalizovanog tužilaštva Kosova još nema potvrde da je Krasnići uhapšen i prebačen u Hag, niti za šta se tereti.

Jakup Krasnići drugi je optuženik Specijalizovanih tužilaštava u Hagu, koga terete za ratne zločine nad civilnim stanovništvom tokom sukoba na Kosovu

Kako se nezvanično saznaje, Krasnići se tereti za ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u logoru Likošane, nedaleko od Glogovca, u reonu Drenice, u kome je tokom sukoba bila i komanda takozvane OVK – od 1998. godine pa do kraja.

Krasnići je saslušan u Hagu u julu 2019. godine kao osumnjičeni, a optužnica protiv njega podneta je početkom ove godine. 

Detaljnijih infromacija nema, ali će one biti objavljene čim se Krasnići nađe u pritvortskoj jedinici Sheveningenu u Hagu.

Nakon privođenja, sudija za prethodni postupak zakazaće i prvo saslušanje optuženog, kada će se proveriti osnovne činjenice i zakazati ročište na kome će se Krasnići izjasniti o krivici.

Inalče, Krasnići je četvrta osoba koja se našla iza rešetaka u Hagu po optužbama Specijalizovanog tužilaštva. Osim Krasnićija, za ratne zločine nad civilima optužen je i Saljih Mustafa, dok su predstavnci udruženja vetereana Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni zbog odavanja tajni i ometanja postupka, jer su javno saopštavali detalje iz haških dosijea, koja su im anonimno dostavljana u udruženje.