Tomić o dijalogu: Dačić ne može preko onoga što bude rekao Vučić

Vesti 03. nov 202019:10 > 19:15
N1

Novinar Nikola Tomić smatra da "nije isključena mogućnost da će se neki usamljeni ludak naći i na našim ulicama", aludirajući na sinoćnji teroristički napad u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe, a 15 je ranjeno. Kaže i da će u Srbiji do dijaloga vlasti i opozicije, pod okriljem EU, najverovatnije doći na proleće 2021, kao i da će predsednik Skupštine Ivica Dačić biti taj "koji će tu probati da nađe neki zajednički jezik". No, "on ne može preko onoga što bude rekao (predsednik Srbije i SNS Aleksandar) Vučić.

„Zvučaću malo kao zvaničnici EU sinoć i danas, pa ću reći da sam šokiran i tužan, i u mislima sa ljudima i u Austriji i Francuskoj, ali za razliku od zvaničnika EU, ja imam pravo da se osećam tako, dok od njih očekujemo liderstvo i jedinstven odgovor. Nadam se da će taj odgovor biti kombinacija integracije i represije“, ističe Tomić u Danu uživo na TV N1.

POVEZANE VESTI

„Ono što, po meni, svako od nas mora da učini je da se suprotstavi cilju terorista, odnosno da ne budimo uplašeni, anksiozni… Cilj terorizma je da zavlada strah, cilj je da se odreknemo sopstvenih vrednosti. Ljudska prava ne smeju biti žrtvovana u strahu od terorizma, o čemu je nedavno govorio i francuski predsednik Emanule Makron (posle ubistva profesora istorije i geografije Samuela Patija kome je islamski fundamentalista odsekao glavu ispred škole, pošto je đacima na času o slobodi izražavanja pokazao karikature proroka Muhameda)“, dodaje Tomić.

Dodaje da se, kada su u pitanju poslednji napadi u Francuskoj i Austriji, radi o „usamljenim strelcima, nemamo neku organizaciju kojoj treba odseći glavu, ovo su pojedinci koje je veoma teško kontrolisati“.

„Nije isključena mogućnost da će se neki usamljeni ludak naći i na našim ulicama, ali ne treba da se odričemo vrednosti u koje verujemo, i država mora mehanizmima da čini sve na prevenciji mogućih zločina“, ističe novinar.

Zna se ko je politički šef u Srbiji

Govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, konstatuje, kako kaže, u poluironiji, da je poslednja sednica vlade posle koje se javnosti obratio predsednik Aleksandar Vučić, „formalno priznanje ko je tu šef, a ko su članovi njegovog tima“.

#related-news_0

Na pitanje da li će doći do dijaloga vlasti i opozicije, pod okriljem EU, smatra da će najverovatnije doći, i to na proleće sledeće godine, kao i da ga „ne bi iznenadilo da naprednjaci prihvate da u tom dijalogu budu i vanparlamentarne stranke“, da bi ispalo da su otvoreni.

„Imamo i Ministarstvo za dijalog, i ministarka Gordana Čomić će se najverovatnije baviti razgovorima sa civilnim sektorom, a (predsednik Skupštine Ivica) Dačić će biti taj koji će probati da traži neki zajednički jezik. Dačićeva uloga biće važna, ali će mnogo važnija biti pozicija naprednjaka i opozicije“, smatra Tomić.

„On (Dačić) ne može preko onoga što bude rekao Vučić. Neće biti neutralan u dijalogu, delom će zastupati i javnu i skrivenu agendu Vučića“, dodaje.

Veruje da će krajnji ishod pregovora biti dogovor o „donekle poboljšanim izbornim uslovima, pre svega o izveštavanju RTS i funkciji REM, pa će naprednjaci moći da kažu da su ostali čvrsti, ali su ipak pružili ruku, i opozicija će izaći na izbore“.

Kaže da je svima u intersu da EU posreduje u društvenom dijalogu: „vlasti da dobiju crno na belo priznanje da su koliko-toliko konstruktivni“, a opoziciji da simulira svoju snagu, jer je kao ravnopravna sa vlašću.

Na pitanje da li će biti razdvojeni predsednički, beogradski i vanredni parlamentarni izbori, on smatra da „na prvi pogled deluje da je naprednjacima u interesu objedinjavanje svih izbora, ali da to ne mora da znači“.

„Mene ne bi iznenadilo da imamo pre kraja naredne godine parlamentarne i beogradske izbore, pa onda predsedničke kad im je vreme na proleće 2022. Izbori se mogu razdvajati na različite načine“, kaže on i dodaje da misli da je opoziciji u interesu da se prvo održe predsednički i beogradski izbori, pa onda da se ide na vanredne parlamentarne. Smatra da bi to bilo i najracionalnije za opoziciju.

„Vučić je toga svestan, i minimalne su šanse da do toga dođe“, kaže Tomić.

Vučićev odlazak na Amfilohijevu sahranu logičan potez

Na pitanje da prokomentariše Vučićev odlazak u Podgoricu na sahranu mitropolita Amfilohija, on smatra da je to bio „politički logičan potez, jer bi drugačije postupanje snosilu visoku cenu“.

#related-news_0

„Jeste se izložio riziku, jer nije neomiljen samo među biračima Demokratske partije socijalista (Milo Đukanović), već i među biračima vladajuće koalicije“, kaže Tomić i dodaje da je Vučić „indirektno prozvan u govoru vladike Atanasija da je kukavica svako ko prizna Kosovo“.

„Đukanović je dobrim delom u pravu da je iza udara na njega stajala Vučićeva podrška Demokratskom frontu (članici vladajuće koalicije u Crnoj Gori), tako da je ovo bila u tom smislu pobednička poseta Vučića, gde se sreo sa liderima DF, čija je lista maltene, a možda i bukvalno, sastavljana u njegovom kabinetu. No, njegova poseta je istovremeno, možda, bila i signal strancima da je Vučić spreman za saradnju sa novom vladom Crne Gore“, smatra Tomić.