Reakcije na odluku REM-a o rijalitijima: Krši se zakon, ispaštaju maloletnici…

Vesti 03. nov 202018:54 > 18:55
N1

Psovke, nasilno ponašanje i prostakluci ostaju deo dnevne programske šeme televizija u Srbiji, pošto Regulatorno telo za elektronske medije nije usvojilo pravilnik prema kom bi emitovanje rijaliti programa bilo moguće samo u večernjim satima, u periodu od 23 do 5 časova. Mnogo je reakcija na takvu odluku.

Bez ograničenja za Zadrugu, Parove i ostale rijaliti programe, odlučili su članovi Saveta REM-a. Rezultat nerešen, a REM-a i dalje podeljen na stare i nove članove. Stari trvde da je trenutni Zakon o elektronskim medijima dovoljan pravni osnov za nadzor rijaliti programa, dok drugi poručuju da se zakon godinama ignoriše.

POVEZANE VESTI

 Zbog podeljenosti REM-a ispaštaju maloletnici, tvrdi član REM-a Slobodan Cvejić. „Upravo Zakon o elektronskim medijima koji je ključan za rad REM-a, koji definiše kako se REM osniva i kako posluje, u članu 68, stav 2, govori o tome da je regulator obavezan da preduzme nešto da zaštiti decu i mladu od štetnih sadržaja, odnosno piše koji bi mogli biti štetni. Dakle, nije ni bitno da se u startu nešto meri da li je štetno ili ne, nego ako potencijlano procenite da je to štetno, imate osnov da donesete ovakav propis“, navodi Cvejić.

Takav propis postojao je još 2015. godine, kaže bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša, ali je 2016. godine zamenjen preporukama, koje nisu obavezujuće. Međutim, i pored toga, zakon je jasan – rijaliti programi nemaju šta da traže na ekranima tokom dana.

„Je l vidite tu farsu? Članovi REM-a glasaju da li će primenjivati zakon. Nema tu glasanja, tu je zakon vrlo jasan. Ovo je samo zamajavanje javnosti“, naglašava Suša.

Za razliku od Srbije, države u regionu poštuju zakone, zbog čega su odlučile da svoje maloletnike zaštite upravo od rijaliti programa iz Srbije, čije prikazivanje tokom dana su zabranile Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Zabrana je nužna i u Srbiji, jer se zakon ne poštuje, kaže predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

„Ako bi se poštovao sadašnji zakon, mogli bi da se kazne svi prekršioci odluka. Međutim, REM očigledno nema institucionalne i personalne kapacitete. Imali ste situaciju da su televizije krenule da nacionalnu frekvenciju koja im je dodeljena do sprovode javni interes, i tačno je određeno da morate da imate i kulturni i naučni i dokumentarni program, TV Hepi je koristila preko 50 odsto programa za promovisanje rijaliti programa. TV Pink i do trećine programa, nisu imali ni u tragovima kulturni program ni naučni. To je očigledno kršenje zakona – vi biste morali da im oduzmete frekvenciju. REM očigledno to ne radi“, navodi Manojlović.

Zbog toga što REM svoj posao ne radi, 40.000 građana je Narodnoj skupštini, u avgustu 2019. godine podnelo peticiju za izmenu Zakona o elektronskim medijima i zahtevalo ograničenje emitovanja rijaliti programa na noćne termine. Zakon od tada čeka da o njemu raspravljaju narodni poslanici, ali pre toga mora da dobije pozitivan stav Vlade Srbije, odnosno nadležnog Ministarstva kulture i informisanja.

Na pitanje hoće li, i kada, nova ministarka kulture Maja Gojković dati zeleno svetlo za izmene zakona koje traži 40 hiljada građana Srbije, iz Ministartsva kulture bez odgovora.