Ili maska ili kazna – Vlada priprema izmene zakona da ih i komunalci naplaćuju

Vesti 03. nov 202017:50 > 18:00
Podeli:
Izvor: N1

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema Vlade Srbije, biće propisano da komunalna milicija izdaje prekršajne naloge za nepoštovanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa. To znači da će komunalci građanima, ukoliko ne nose maske na propisanim mestima, moći da naplate kaznu od 5.000 dinara.

Nakon osam meseci pandemije koronavirusa – preporuke bi trebalo da postanu deo zakona. Ili maske ili novčana kazna, predlaže Vlada Srbije. Isti predlog i za pravna lica – preduzetnike i ugostiteljske objekte, kojima će prekršajnim nalogom biti izricane kazne zbog nepoštovanja mera – poput razmaka između stolova ili nedostatak dezinfekcionih sredstava.

„Znači 5.000 dinara će biti za nenošenje maske ili nepoštovanje drugih mera lične zaštite, odnosno od 50 do 300 hiljada za pravna lica“, kaže zamenica generalnog sekretara Vlade Srbije i članica radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Nova ovlašćenja za izdavanje prekršajnog naloga odnosiće se samo na Komunalnu miliciju, ne i na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Cilj je, kaže zakonodavac, ne da se građani kazne, već da se zaštite.

„Uvođenje prekršajnog naloga, to jest kažnjavanje na licu mesta smatramo da će ova kontrola biti efikasnija. Želim ponovo da naglasim da nije cilj kažnjavanje građana. Cilj je da građani nose maske, cilj je u tome da građani štite sebe“, kaže Stojčević.

U Yukomu navode da su ove izmene bile potrebne i ranije jer je i sada, kao i tokom vanrednog stanja postojala konfuzija.

„Mere koje su bilo donošene, naročio one koje se odnose na nošenje maske bile su na nivou preporuke, ali nisu podlegale prekršajnoj sankciji. Sada smo konačno razjasnili taj deo građanima Srbije“, kaže Milena Vasić.

Bitno je, kaže Vasić, da svi uključeni u proces kažnjavanja dobiju jasne smernice, jer novi član zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sličan krivičnom delu nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. 

„To uključuje da komunalnu miliciju, policiju, tužilaštvo, prekršajne sudije, sudije redovnog suda dobiju jasne smernice u kojim konkretno situacija će se primenjivati prekršaj iz zakona o zastiti stanovništva od zaraznih bolesti, a kojima će se primeniti krivično delo .To se mora iskristalisati u praksi i razjasniti razlika, jer ulazimo u rizik da neko bude dvostruko kažnjen“, kaže Vasić.

Prema najavama Tamare Stojčević, izmene zakona, mogao bi se naći pred Vladom Srbije u četvrtak kako bi se zajedno sa rebalansom budžeta našao pred poslanicima Skupštine Srbije. U Skupštini za sada nemaju takve informacije. 

„Da li će i kada biti te izmene zavisi od Vlade, za sada imamo najavu samo za rebalans budžeta, nakon toga ce verovatno i taj zakon biti na dnevnom redu“, kaže predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Prekršajni nalog funkcionišaće kao i kod drugih mandatnih kazni, osoba kojoje je nalog izdat može da u roku od osam dana plati pola kazne, a po isteku tog roka punom iznosu. Ukoliko ne uradi ni jedno ni drugo, nalog se šalje sudu na prinudno izvršenje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.