Pašalić traži od MUP informacije o postupcima zbog pretnji Levijatana migrantima

Vesti 03. nov. 202016:51 > 16:59
Podeli:
Izvor: Arhiva

Zaštitnik građana zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova detaljne informacije o tome šta je preduzelo zbog navoda da predstavnici pokreta Levijatan presreću i prete migrantima i šire ksenofobiju i rasnu i versku diskriminaciju.

U saopštenju se navodi da je zaštitnik iz medija saznao da članovi Levijatana patroliraju centrom Beograda sa palicama i psima, presreću migrante i prete im zabranom kretanja.

On je ukazao da su mediji objavili da su takozvane „Narodne patrole“ 25. oktobra organizovale akciju, koju su nazvali „čišćenje“ parka kod Ekonomskog fakulteta, u kojem se nalaze migranti.

Zaštitnik je zatražio od MUP da u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije o aktivnostima koje je preduzelo i koje planira da preduzme povodom delovanja tih organazicaja, a u cilju prevencije kriminala i unapređivanja bezbednosti u zajednici.

Potrebno je da MUP dostavi informacije na koji način je primenjen policijsko obaveštajni model, koje su mere i radnje preduzete povodom saznanja da navedene organizacije uz upotrebu palica i pasa presreću migrante po Beogradu i prete im smrću.