Rio Tinto tvrdi da otpad od jadarita neće biti opasan, građani nezadovoljni

Vesti 03. nov. 202011:31 > 12:09
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kompanija Rio Tinto saopštila je da otpad koji bude nastajao u rudniku i postrojenju za preradu jadarita neće biti toksičan i opasan i da će se koristiti najmoderniji sistem za upravljanje površinskim vodama, kako bi se voda od padavina usmerila dalje od odlagališta, prenosi Nova ekonomija.

Rio Tinto navodi da će se u rudniku i postrojenju za preradu jadarita generisati stenski materijal iz koga neće biti vađen jadarit i materijal koji će biti mešavina minerala iz rudnog tela i onih koji nastaju preradom. Kompanija dodaje da će sadržaj teških metala u otpadu biti približno isti sadržaju koji je prisutan u zemljištu. 

Ona voda koja bude imala kontakt sa otpadom, biće privremeno bezbedno uskladištena, koristiće se u fabrici ili prečišćavati, a neprečišćena voda ne može i neće biti oslobođena u životnu sredinu, navodi se u saopštenju, piše Nova ekonomija.

POVEZANE VESTI:

 Rio Tinto tvrdi da se štetne materije neće naći ni u zemljištu, ni u podzemnim vodama, niti u vazduhu, bilo da se radi o rudniku, bilo o odlagalištu. Na odlagalištu se neće deponovati ulja, tečni otpad, kao ni organske ni aromatične materije, otpad se neće razlagati na vazduhu, niti će podsticati razvoj bakterija, imaće miris zemlje, ukazuje se u saopštenju.

Područja odlagališta biće obložena nepropusnim materijalom koji će štititi podzemne vode i zemlju, a tvrde i da će se na odlagalištu redovno pratiti uticaj na životnu sredinu, kao i da će se ono rekultivisati.

U Rio Tintu navode i da će za izgradnju rudnika biti potrebno 250 hektara zemljišta, kao i da je program njegovog otkupa u kome učestvuje 335 vlasnika u toku. Sve će se dodaju, raditi po zakonu i međunarodnim praksama, a trebalo bi da se iseli 52 domaćinstva. 

Način na koji će se izračunavati iznosi kompenzacija detaljno je objašnjen u poverljivom dokumentu koji je podeljen samo sa vlasnicima zemljišta, dodaje se u saopštenju Rio Tinta.

Kompanija će pokriti troškove vrednosti zemljišta i biološke imovine, vrednosti njihove zamene, kuća, farmi po ceni kompletne zamene, bonus za rezidente i bonus za zemljište i biološku imovinu, naknadu za nelagodnost zbog selidbe i remećenja, poreze prodaje zemlje i objekata, selidbe, notara i katastra.

PAKT: Nema informacija kako će izgledati flotacija litijuma i bora

Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT) iz Loznice saopštio je da, iako je kompanija Rio Tinto već 15 godina prisutna na području Loznice i Gornjeg Jadra, nema informacija kako će izgledati flotacija litijuma i bora iz rudnika jadarita i koji će biti sastav pogača koje će biti odlagane na jalovište.

Bez ovih odgovora nema ni diskusije u Prostornom planu posebne namene za rudnik litijuma, koga su nezadovoljni građani i civilno društvo proglasili za nevažeći, navodi se u saopštenju.

Podrinjski antikorupcijski tim je došao do izveštaja Zavoda za javno zdravlje Šabac iz maja 2013. godine, u kojem se kompaniji Rio Tinto preporučuje da zatvori jednu od bušotina na Brezjaku, sa koje je uzorkovana podzemna voda zbog povišene koncentracije amonijum jona, gvožđa, bora i fenola. U izveštaju se navodi i da je utvrđena značajna količina litijuma i silicijuma u vodi za koje ne postoji norma u važećim propisima Srbije, upozorio je PAKT.

Očekivali smo i zahtevali od odbornika u Skupštini opštine Loznica da odbiju prostorni plan regulacije puta Valjevo – Loznica, u dužini od 13,4 kilometara, koji prolazi kroz opštinu Loznic i koji je, ustvari, put koji obezbeđuje infrastrukturu rudniku Rio Tinto, rekao je Miroslav Mijatović iz PAKT. 

Mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu Loznice, u zapadnoj Srbiji, a kompanija Rio Tinto je završila istraživanja u februaru 2020. godine. Ležište „Jadar“ ima visokokvalitetnu rudu koja sadrži bor i litijum, a projekat podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita.

Početak eksploatacije rude može se očekivati krajem 2021. godine, a najava početka radova eksploatacije i prerade minerala jadarita izazvala je brojne proteste građana.