REM o rijalitijima ali i o poslovanju N1, a ranije utvrdio po kojoj dozvoli radi

Vesti 02. nov 202021:48 > 21:50
Podeli:
REM logo
Izvor: N1

Savet regulatornog tela za elektronske medije na svojoj 221. sednici, održanoj 2. novembra, usvojio je Završni izveštaj o nadzoru pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore 2020 godine. Savet nije usvojio nacrt Pravilnika o vremenu prikazivanja rijalitija prinudnog okruženja u programima pružalaca medijskih usluga.

POVEZANE VESTI

 Rijaliti programi, za sad, mogu neometano da se emituju kao i do sada. Savet REM-a nije na svojoj sednici usvojio predlog promena vremena emitovanja ovih programa, uprkos brojnim zahtevima. Savet je usvojio izveštaje o nepravilnostima u oglašavanju za maj, avgust i septembar i pokrenuo postupke za izricanje mera protiv pružalaca medijskih usluga TV Prva i Hepi TV. Savet je, takođe, kako je saopšteno, doneo odluku da se od nadležnih državnih organa zatraži utvrđivanje činjeničnog stanja iz njihovih nadležnosti, a u vezi sa radom i poslovanjem N1.

Tim povodom, N1 podseća Savet REM-a, da Televizija N1 medijsku uslugu pruža na osnovu dozvole dobijene od strane regulatornog tela Velikog Vojvodstva Luksemburg za područje elektronskih medija. Nosilac te dozvole je Adria News S.a.r.l. iz Luksemburga, a pravni osnov za pružanje medijske usluge TV N1 u Srbiji su Evropska Konvencija o prekograničnoj televiziji, koja je deo unutrašnjeg pravnog poretka Srbije već punu deceniju, ali i sam Zakon o elektronskim medijima koji garantuju slobodu prijema i reemitovanja, što je pre nekoliko godina i sam REM nedvosmisleno utvrdio.

Umesto da ove činjenice jasno navede, Savet REM-a je, pod pritiskom tabloida Kurir, nadležnim državnim organima uputio pitanje na koje odgovor već nesumnjivo ima. Sa druge strane, Vlada Srbije, kao većinski vlasnik Telekoma, nikada nije odgovorila na više puta javno postavljeno pitanje o zakonskoj i poslovnoj opravdanosti transfera nekoliko desetina miliona evra u kompanije Igora Žeželja, vlasnika tabloida Kurir.