Odalović: S ministrima razmenili informacije o dijalogu, potencijalnim izazovima

Vesti 02. nov 202018:25 > 19:03
N1

Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović izjavio je u Danu uživo da je tema današnjeg sastanka Vlade Srbije bilo upoznavanje sa situacijom oko pregovora između Beograda i Prištine. On je istakao da Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština, kao i da je to "pitanje za evropsku administraciju".

POVEZANE VESTI

„Dijalog oko Kosova u poslednje vreme dobija posebno na značaju imajući u vidu da je ovo tema koja je bila visoko pozicionirana i u Vašingtonu prilikom potpisivanja sporazuma. Takođe se i u Briselu odvija dijalog pod ‘vođstvom’ Lajčaka i dobro je bilo da se novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sretne (sa ministrima) i razmeni informacije o stanju dijaloga, sa problemima i potencijalnim izazovima“, navodi Odalović.

On kaže da je današnja sednica Vlade Srbije okupila državni vrh naše zemlje koji je razgovarao o temi Kosova i pregovora sa Prištinom.

„Čeka nas nastavak dijaloga i određene stvari koje su vezane za Vašingtonski sporazum su počele da se implementiraju, a neke će dobiti na značaju posle izbora u SAD“, kaže Odalović.

Napominje da je jedna od glavnih poruka sa današnjeg sastanka da naša strana ima „puno pravo da traži od Prištine da ispuni sve ono što je preuzela“.

„Priština uporno odbija da formira Zajednicu srpskih opština i to je pitanje za evropsku admninistraciju. ZSO je glavna obaveza i vodilja sporazuma iz 2013. godine“, smatra on i dodaje da dok je naša strana realizovala svoje obaveze, Priština to nije uradila“, istakao je Odalović.

On je naglasio da Srbija ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova, i da je to jedinstvena poruka državnog rukovodstva naše zemlje. 

Odalović je govoreći o pooštravanju mera naveo da će izmena zakona omogućiti efikasnije kažnjavanje neodgovornih građana.

„Treba poštovati mere, trebamo voditi računa, ne trebamo nigde dovoditi sebe u rizik na tim masovnim skupovima i dešavanjima“, rekao je on.