Cvejić: Jedan od članova izmenio mišljenje, rijalitiji ne prelaze u noćni termin

Vesti 02. nov 202018:25 > 18:29
Podeli:
Izvor: N1

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) na današnjoj sednici nije usvojilo nacrt obavezujućeg pravilnika da rijaliti programi pređu u noćni termin, odnosno da se emituju od 23 sata do šest sati ujutru. Prema rečima člana REM-a Slobodana Cvejića rezultat glasanja bio je izjednačen, četiri prema četiri, što znači da je jedan od članova promenio mišljenje, s obziorm na to da je na prethodnoj sednici petoro od osam članova glasalo "za" usvajanje pravilnika.

 Cvejić objašnjava da su bila suočena dva pravna tumačenja i da su oba mišljenja – da treba, ali i da ne treba da donosi pravilnik, imala pravnu zaleđinu. Prema njegovim rečima, svako je glasao po svojoj moralnoj odgovornosti i savesti: „Pravna služba je dala tumačenje po kojem ne može ceo jedan format emisije, kako su oni rekli, da se zabrani zbog toga što postoje neki sadržaji koji su inače regulisani nekim drugim pravilnicima, što smo mi, naravno – Judita Popović je to pravno uobličila, na to je odgovor bio da se ovim ništa ne zabranjuje nego se ograničava vreme emitovanja. I to pozivanje na druge propise takođe sad postaje apsurdno, jer oni postoje već godinama, a zapravo preporuka koja je doneta, zato što je uočeno da tu postoji neki problem, nije poštovana, a ona se donosi da bi se, kako se to kaže, ujednačila praksa emitovanja“.

Cvejić kaže da je drugi agument protiv usvajanja obavezujućeg pravilnika glasio da je „oblast već regulisana“ nekim članovima zakona, Pravilnikom o zaštiti prava maloletnika, Pravilnikom o zaštiti dostojanstva ličnosti i da donositi još jedan pravilnik u tom kontekstu je suvišno: „Naš argument je bio da svi ovi pravilnici, koji do sad postoje, nisu postigli rezultat, očigledno“.

On dodaje da je sada javno izrečeno da REM ima pravne instrumente u svojim rukama kojima može da izlazi sa ovim problermom na kraj i da je sledeći korak da se vidi kako će se primenjivati ti postojeći pravni dokumenti, koji bi, kako ocenjuje mogli da budu zapravo lošiji za emitere nego što bi bio predloženi pravilnik.

„Ovo je ujedno prilika i građanstvu, publici, da šalju svoje primedbe, da skreću pažnju službama u REM-u da je prekršen neki propis“, kaže Cvejić i dodaje: „Materijala ima dovoljno što može da vidi svako ko uključi te emisije i pogleda. Podsetiću Vas, vređanje neke osobe, po bilo kojoj osnovi, već spada pod uvredu dostojanstva ličnosti, to je dovoljan povod da se pokrene procedura kod REM-a, tako da, ne moramo da se bavimo samo ovim stvarima kao što su pretnje ubistvom, tuče, fizički napadi i slično“.