Mame u Kikindi pozvale opštinu da finansira lečenje bolesne dece, čekaju odgovor

Vesti 02. nov. 202017:39 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Četiri mame iz Kikinde pokrenule su inicijativu da taj grad dobije fond za pomoć teško oboleloj deci. Sa više hiljada potpisa koje su prikupile traže sastanak sa gradskim čelnicima, kako bi ih pozvale da godišnje iz gradske kase za lečenje dece i pomoć njihovim porodicama opredele 10 miliona dinara. Na takav korak odlučile su se, kažu, posle nekoliko izgubljenih bitaka za očuvanje dečijih života.

Na ulici su svakog slobodnog trenutka, svakog dana u poslednje dve nedelje. Imaju jasan cilj – da više nijednu bitku ne izgube zato što nisu na vreme stigli da prikupe novac.

„Koliko god smo se trudili, nismo uspeli da skupimo novac na vreme i dve bitke smo izgubili. Nažalost, dvoje dece je preminulo i to zaista ostavlja gorak ukus.. To su tragedije“, kaže Tanja Bogaroški iz Inicijative „Zajedno za decu Kikinde“.

Ne žele takav scenario ponovo, pa su se udružile i pokrenule inicijativu da grad osnuje fond u koji će svake godine iz budžeta prebacivati 10 miliona dinara. To bi, kažu, bila prva pomoć za obolelu decu i njihove porodice.

Koliko im je takva pomoć potrebna priča otac desetogodišnjeg Nikole koji se sa retkim oblikom tumora bori već tri godine. Poslednja tri meseca je sa majkom na lečenju u Beogradu.

„S obzirom da sam jedini zaposleni u mojoj porodici, supruga ne može zbog Marka da radi zato što je non-stop po bolnicama sa njim, od moje plate to je nemoguće izdržati“, kaže Ivan Linkin, otac obolelog deteta.

Čak i u situaciji kada su troškovi bolničkog lečenja pokriveni osiguranjem, a smeštaj obezbeđen u roditeljskoj kući, što je njihov slučaj. Novac za hranu i lekove obezbeđuju sami.

„Moju platu dam njima za to, ali ja moram razmišljati i ovde kući. Imam još jednog mlađeg sina, Nikolu. On ima šest godina. Znači, život ovde i život tamo, rashodi na dve strane, a lekovi da ne pričamo“, dodaje Linkin.

Zbog takvih priča, koje se često završe podizanjem kredita koje je teško vratiti, pokrenuta je ova prva građanska inicijativa u Kikindi u poslednjih osam godina, pričaju mame. Građane, dodaju, treba podsetiti na to da imaju pravo da odlučuju o raspodeli svog novca.

„Te priče su zaista nevidljive. To su obični ljudi, obični radnici i kada se susretnu sa takvom situacijom da je neophodno na primer 20 hiljada evra, kao što je bilo potrebno Tamarinim roditeljima i Tamari, oni ne znaju gde da se okrenu. Samo želimo da ti ljudi budu vidljivi“, naglasila je Tanja Bogaroški.

Sa tim se do sada saglasilo oko tri hiljade Kikinđana koji su na peticiju stavili potpis.

„A za koga ću potpisati, nego za ljude kojima je potrebno nešto

„Trebaju deca ovom gradu. Omladina nam odlazi“

„Samo kad čuješ deca dovoljno je. Jel treba više“

…navode građani.

Svoje argumente mame bi do kraja nedelje trebalo da iznesu i gradskim čelnicima, koji će ih, dobile su čvrsto obećanje, primiti na razgovor. Tu ne planiraju da stanu.

„Pa ideja je da svaki grad ima svoj fond i da svaki grad pomaže svojim najmlađim sugrađanima u lečenju“, kaže Evica Bajić iz inicijative.

Za početak su izazvale Zrenjanince, ali reakcija za sada izostaje.