Privatna kapela usred Kraljeva, meštani se bune i pitaju sme li se tako

Vesti 02. nov 202016:46 > 19:53
N1

Stanovnici naselja Braće Jevremović u Kraljevu više od tri meseca pokušavaju da dobiju odgovor na pitanje - da li privatna kapela koja se nalazi u ovom naselju poseduje sve potrebne dozvole za dopremanje pokojnika u mrtvačkim sanducima. Nijedna gradska i republička inspekcija nisu objasnili da li se posao čuvanja pokojnika obavlja po propisima. Iz pogrebnog preduzeća kažu za N1 da sve rade legalno.

Stanovnici Naselja Braće Jevremović iz Kraljeva kažu da im se život potpuno promenio od trenutka kada je vlasnik pogrebne opreme koja se nalazi u ovom kraju sagradio kapelu. U nju, skoro svakoga dana, već više od tri meseca, pristižu pokojnici u mrtvačkim sanducima.

„Zadnja 3-4 meseca imamo težak problem, jer je u naselju formirana mrtvačnica. Napravljen je čitav regionalni centar, a leševi se dovlače ne samo iz Kraljeva, već i Kragujevca i Čačka. A radno je vreme je 24 sata. Znači, non stop. Naselje je postalo pusto. Ja sam star čovek, a zadnja tri meseca unučići mi više ne dolaze, jer se boje“, kaže Dragutin Banjanac za N1.

Međutim, najveći problem je nastao kada su stanovnici ovog naselja krenuli u potragu za dozvolama, neophodnim za funkcionisanje kapele i čuvanje pokojnika. Kako kaže Banjanac, prva institucija kojoj su se obratili, bila je policija.

„Službenik me je upitao da li znam šta govorim. Rekao sam da odlično znam, i da se u naselje dovlače leševi. Došli su posle pola sata, ali su rekli da nemaju prava da uđu na privatan posed. Mi se samo pitamo ko je izdao dozvolu za skupljanje leševa u naselju. Vlasnik se čak reklamira u medijima kako vrši pripremu za upokoj i kako ima hladnjaču koja može da primi do 16 leševa. Mislim da je to strašno“, priča Banjanac.

Iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da je Zakonom o komunalnim delatnostima propisano da je lokalna samouprava dužna da stvori uslove za obezbeđivanje i nadzor nad vršenjem pogrebnih delatnosti. Ali, odgovor na pitanje da li je za rad privatne kapele, izdata odgovarajuća dozvola, nismo dobili.

„Po pitanju spornog objekta, obaveštavamo vas da je republički građevinski inspektor započeo inspekcijski nadzor nad poverenim poslovima građevinskoj inspekciji grada Kraljeva, a nakon utvrđenog činjeničnog stanja postupiće u skladu sa ovlašćenjima propisanim zakonom“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Kristina Prelić iz pogrebnog preduzeća „Hram“ kaže za N1 da privatna kapela poseduje sve potrebne licence.

„Po Zakonu o pogrebarstvu, posedujemo sve moguće licence za rad, obradu i prijem pokojnika, kada je reč o privatnoj kapeli koju posedujemo. Komšije koje su nas prijavile nisu nikako mogli da vide pokojnike koji ulaze“, objašnjava Prelić.

Inače, baza privatnih firmi u Srbiji koje se bave poslovima pripreme pokojnika za sahranu, ne postoji. Takođe, nije poznato ni kakve sve uslove moraju da ispune da bi posedovali privatne kapele.