Popov: Vučić pokušava da se nametne kao zaštitnik Srba u regionu

Vesti 02. nov 202015:36 > 15:40
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je "verovatno očekivao da če će mu se dati prilika da govori na sahrani mitropolita Amfilohija, ali je očigledno da se crkveni vrh, koji je organizovao sahranu, trudio da govornici budu samo domaći političari", ocenio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, povodom ceremonije u Podgorici.

POVEZANE VESTI

Popov je rekao da pretpostavlja da je o tome postojala „saglasnost i veza“ crkvenog vrha i koalicije, koja je u Crnoj Gori dobila većinu na letošnjim izborima, napominjući da je mitropolit Amfilohije imao uticaj na imenovanje Zdravka Krivokapića za mandatara.

Beograd se očigledno nije slagao s pojedinim izjavama pobednika na crnogorskim izborima, rekao je Popov, tabloidi u Srbiji su oštro napadali mandatara Krivokapića i još neke lidere pobedničke koalicije u Crnoj Gori, a „Vučić je verovatno želeo da podrži jednu struju unutar pobedničke koalicije, ali nije uspeo“.

„Do sada je glavnu reč vodio mitropolit Amfilohije i ono što je zacrtano u dogovoru s njim i novim vladajućim blokom je prihvaćeno. Uz sva iskakanja Mandića i Kneževića, uticaj Srbije na dalji rad te koalicije više nije presudan“, smatra Popov.

Na pitanje kako će se dalje razvijati odnosi Srbije i Crne Gore, Popov je rekao da treba sačekati „rasplet i formiranje nove vlade“ u Podgorici.

„Mislim da će Vučić sačekati da vidi u kojem će se pravcu razvijati događaji u Crnoj Gori, pa će onda odlučiti o poseti, a tu odluku mogu da ubrzaju eventualni nepredviđeni događaji oko formiranje crnogorske vlade“, rekao je on.

Popov je ocenio da „Vučić pokušava da se nametne kao zaštitnik Srba u regionu, ali to izaziva podozrenje suseda koji strahuju da je reč o oživljavanju velikosrpskog koncepta“.

„Kada šef jedne države ode u drugu, normalno je da se susretne s kolegom Milom Đukanovićem, ali takav susret u slučaju odlaska predsednika Vučića u Crnu Goru ne bi sada imao svrhu jer je tamo sve u previranju. Poseta je imala svrhu i trebalo je da se dogodi ranije, naročito ako se zna da iz Srbije stižu ozbiljne primedbe na račun položaja Srba u Crnoj Gori, ali se ta poseta za Vučićevog mandata nije dogodila“, podsetio je Popov.