Matić: Slabi pomaci u sankcionisanju napada na novinare

N1

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenio je, povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, da će biti objavljeni podaci koji govore o domaćim i svetskim trendovima u broju ubijenih, onih koji su u zatvorima, o procentu rešenih slučajeva, i videće se da nema bitnijih pomaka.

Koliko je teško napraviti pomake kada je reč o sankcionisanju ubistava novinara, različitih vrsta napada, najbolje se možemo uveriti na primerima suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i za paljenje kuće Milanu Jovanoviću. I kada dođe do suđenja, brojne opstrukcije ometaju da se postigne pravda, ukazao je Matić u autorskom tekstu objavljenom na portalu javniservis.net.

POVEZANE VESTI

Kako je istakao, za ubistvo Ćuruvije je doneta prvostepena presuda na ukupno sto godina zatvora, pa je sve vraćeno na novo suđenje koje je u toku, za slučaj ubistva Milana Pantića bila je intenzivna istraga, ali Tužilaštvo za organizovani kriminal odbilo je da preuzme rešavanje slučaja.

Matić dalje navodi slučaj Dade Vujasinović u kojem su u najvećoj meri iscrpljene mogućnosti istrage zbog zanemarivanja slučaja, petnaestogodišnjeg vođenja kao samoubistva (ali istraga ostaje i dalje otvorena), zatim nerešen slučaj pokušaja atentata na Dejana Anastasijevića, prebijanje Ivana Ninića i drugi.

On je precizirao da je, kada je reč o ovoj godini, u izveštaju Republičkog javnog tužilaštva za Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, zaključno sa septembrom, formirano 30 predmeta na osnovu podnetih krivičnih prijava-izveštaja o krivičnim delima koja su počinjena na štetu bezbednosti novinara i medijskih radnika.

Od tog broja konačna odluka je doneta u osam predmeta, od kojih su dve pravosnažno osuđujuće presude, u dva slučaja doneta je odluka da se protiv maloletnih prijavljenih lica ne pokrene postupak, u tri predmeta rešenje o odbačaju prijave, a u jednom beleška da nema mesta pokretanju krivičnog postupka.