Andrejić: Sahrana mitropolita Amfilohija nesumnjivo politički događaj

Vesti 02. nov 202008:55 > 08:57
Podeli:
Izvor: N1

Novinar lista Danas Božidar Andrejić izjavio je u Novom danu da je sahrana mitropolita Amfilohija "nesumnjivo politički događaj". "S obzirom na dugogodišnju aktivnost mitropolita Amfilohija , koji je veoma dugo bio ipak jedan od većih političara u crkvi", kaže Andrejić.

Govoreći o sahrani mitropolita Amfilohija, kaže da nije pažljivo gledao prenos, ali da jeste video vesti.

„Najpre treba izraziti žaljenje vernicima SPC koji žale mitropolita Amfilohija, ali sve ono drugo je bio politički događaj“, kaže.

Ističe da je „sahrana nesumnjivo politički događaj“.

POVEZANE VESTI

„S obzirom na dugogodišnju aktivnost mitropolita Amfilohija , koji je veoma dugo bio ipak jedan od većih političara u crkvi“, kaže Andrejić.

Drugi faktor je, dodaje, njegovo učešće, odnosno izvesna vrsta vođstva u onim događanjima’crkveno srpsko litijaškim u Crnoj 
Gori“.

„Tako da je s te strane razumljivo da je to bio politički događaj . Akcentovanje čitave stvari samo na nebezbednost od pandemije je bočna stvar, ali ona takođe pokazuje nešto što je suštinska priča o povezanosti crkve i države kod nas, kad kažem kod nas, mislim na Balkan. Veoma su jake te sprege crkve i države“, kaže.

Govoreći o prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sahrani, kaže da je „neosporno da su i ti događaji u Crnoj Gori, kao i u drugim bivšim republikama, veoma vezani za strategiju da se svuda u dijaspori pojača briga o srpskom narodu“.

„Što je naravno s jedne strane razumljivo kada se tiče kulturnih i drugih veza, ali ovde vidimo da se taj uticaj posredno akcentuje time što su nekakve pare uložene u Srpsku kuću, što na izvestan način, to isticanje pošto je materijalna stavr u pitanju, nekako liči s jedne strane na nekakvo potenciranje nekakvog mešanja, i s druge strane ta strategija da srpski narod mora da bude na okupu, veoma se pomalja iz političkog dejstva našeg rukovodstva“, kaže Andrejić.

Govoreći o imenovanju Gordane Čomić za ministarku, misli da će „odnos prema njoj bitno biti podređen time šta će u njenom ministarstvu biti njen portfelj“.

„Dajem kredit u odnosu na portfelj koji ima. Ja mislim da će se ideja da se ima taj portfelj brže od 100 dana ugasiti, neće se to razvijati, to je kao onaj unutrašnji dijalog o Kosovu“, kaže Andrejić, dodajući da je „Vlada igračka sa podeljenim resorima“.