Vučić za TV Vijesti: Amfilohije je bio važna i velika ličnost

Vesti 31. okt 202022:36 > 23:32
Izvor: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je za TV Vijesti da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije bio važna i velika ličnost za Crnu Goru i za srpski narod. Vučić se kasnije obratio i novinarima iz Srbije i izjavio da "ne smatra da je odluka da dođe na sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog bila posebno hrabra, već da je to njegova dužnost, dužnost predsednika Srbije".

Navodi da je u Podgoricu došao zbog sahrane kao predsednik Srbije da bi pokazao poštovanje prema njemu i da kaže koliko mu je žao što se dogodilo u istorijskom trenutku „u kom bi njegova mudrost i znanje bili itekako potrebni“, prenose Vijesti.

On je kazao da nije sujetan i da se sastajao više puta sa Amfilohijem i nakon kritika na njegov račun.

POVEZANE VESTI

Vučić je naveo da na optužbe o izdaji najbolje odgovara to što je 18 država otkada je preuzeo vlast povuklo priznanje Kosova.

Dodao je da je njegov poslednji susret sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem bio odličan.

Srbija će biti prva u Evropi po stopi rasta, tvrdi Vučić.

„U DF me uopšte ne slušaju“

Navodi da ne želi da se meša u formiranje vlade u Crnoj Gori i da on „nije američka ambasadorka da od njega možete da čujete ko treba, a ko ne treba da bude u vladi“.

Vučić je objasnio da je posetio porodičnu kuću Andrije Mandića i da se nije saglasio sa liderima Demokratskog fronta.

„Kratko smo se videli… Rekli su mi da su pristali na ekspertsku vladu. Mene uopšte ne slušaju, ja se sa tim ne bih saglasio. Nikada se ne bih saglasio sa manjinskom podrškom vladi“, tvrdi Vučić.

Vučić je kazao da će sarađivati sa Zdravkom Krivokapićem i da će poštovati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

„Srbija je danas pretekla Crnu Goru po prosečnoj plati i ima manji javni dug od Crne Gore. Jaka Srbija ne odgovara nikome“, tvrdi Vučić.

Kazao je da sa ponosom daje značajan novac srpskim organizacijama u Crnoj Gori zbog očuvanja pisma i srpskog jezika, ali da je pomagao i Crnogorcima i da je u Malom Iđošu uveo crnogorsku manjinsku stranku u lokalnu vlast.

Vučić navodi da milioni evra nisu veliki novac za Srbiju i da će nastaviti da ulažu i „pomažu svoj narod“.

Nije se složio sa konstatacijom da većina medija u Srbiji podržava njegovu politiku.

„Ne postoji mogućnost da preuzme dug Crne Gore za autoput od Kine“, naveo je Vučić.

Najavio je otvaranje fabrika na severu Crne Gore i zapošljavanje na stotine ljudi u većim gradovima kao što su Bijelo Polje i Berane.

Vučić je kazao da je predsednik Srbije i da je veoma ponosan na tu činjenicu i da ne zna šta znače različiti termini, odgovorio je Vučić na pitanje da li se smatra predsednikom svih Srba i da li smatra da Crna Gora treba da bude deo „srpskog sveta“.

O inicijativi „mini Šengen“ kaže da je u nju ušao strastveno, jer smatra da države regiona mogu više da pomažu jedna drugoj.

On je izjavio saučešće patrijarhu Irineju i vernicima u Crnoj Gori zbog smrti Amfilohija.

Vučić do sada nije dolazio u zvaničnu posetu Crnoj Gori, a danas ranije najavio je da će prisustvovati sahrani mitropolita Amfilohija.

„Nije hrabra odluka, već moja dužnost“

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju medijima da ne smatra da je odluka da dođe na sahranu mitropolita crnogorsko-primorskog bila posebno hrabra, već da je to njegova dužnost, dužnost predsednika Srbije.

Radi se, kako je istakao u izjavi novinarima u Podgorici, o obavezi koja pokazuje bliskost Srbije i Crne Gore, ali i zajedničko jedinstvo srpskog naroda, što su stvari od presudnog značaja.