Trudnica sa Filipina, uhapšena s niškim programerima, u kućnom pritvoru

Vesti 31. okt 202000:01 > 00:03
Shutterstock

Apelacioni sud usvojio je žalbu advokata Milana i Miloša Petrovića i odlučio da pritvor Filipinki, koja je uhapšena u akciji sa niškim programerima, zameni nanogicom. To je mera, objašnjava stariji Petrović, koja podrazumeva zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor i već se nalazi u svojoj kući u Nišu.

Kako pišu Južne vesti, sud je najpre odlučio da jedan od 11 uhapšenih, na svoj zahtev, bude izručen u SAD na suđenje, a sada je uhapšena žena rodom sa Filipina prebačena je u kućni zatvor.

„Uvažena je naša žalba i preinačeno je rešenje Višeg suda, tako da je Veće apelacionog suda ukinulo pritvor i zamenilo merom nadzora – zabranom napuštanja stana uz elektronski nadzor“, rekao je Petrović.

Žena koja je već, kako kaže, u svojoj kući u Nišu, u devetom je mesecu trudnoće i uskoro bi trebalo da se porodi.

POVEZANE VESTI

„Makar će da se porodi u bolnici i da bude sa svojom decom. Smatramo da je Apelacioni sud u ovom slučaju primenio najviše međunarodne standarde u pogledu da trudne žene i žene koje imaju bilo kakav problem moraju biti sagledane putem alternativnih sankcija“, kaže Petrović.

Kada je reč o ostalim uhapšenima u akciji iz jula ove godine, advokat Petrović kaže da njih nekoliko i dalje ostaju u pritvoru, dok je za neke ukinuto rešenje o produženju pritvora i vraćeno na ponovnu odluku sudu.

„Što se tiče izručenja, mi još ne znamo da postoji neko rešenje o izručenju, osim da će jedan od okrivljenih da bude izručen po pojednostavljenoj proceduri“, navodi advokat.

Grupa mladića i jedna trudnica, među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula. Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara.

Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata, njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.