REM 2. novembra odlučuje o pravilniku o emitovanju rijaliti programa

Vesti 30. okt. 202016:14 > 16:18
Podeli:
REM logo
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije objavilo je da će se Regulatorno telo za elektronske medije u ponedeljak, 2. novembra, izjasniti o nacrtu pravilnika o emitovanju rijaliti programa od 23 uveče do 6 ujutru.

UNS saznaje da je REM pripremio nacrt obavezujućeg pravilnika da rijaliti programi „prisilnog okruženja“ pređu u noćni termin.

Objašnjeno je da su „rijaliti programi prisilnog okruženja“ sadržaji koji uključuju učesnike koji se u zatvorenom prostoru, uz nadzor kamera, vremenski ograničeno takmiče za nagradu.

„To su rijaliti programi poput ‘Zadruge’ na Pinku ili ‘Parova’ na TV Hepi“, navodi UNS.

Kako se podseća, novinari su pred prošlu sednicu REM bili obavešteni da će im biti uskraćeno da budu na njoj, ali je članica Saveta REM Višnja Aranđelović insistirala da novinari prisustvuju jer je reč o važnom pitanju za javnost. Zbog poštovanja epidemioloških mera sednica je ipak odložena, a u ponedeljak će ista tačka biti na dnevnom redu.

Ukoliko članovi REM usvoje nacrt pravilnika u ponedeljak, on će biti prosleđen na mišljenje Ministarstvu kulture i informisanja. Potom sledi javna rasprava, posle koje REM donosi krajnju odluku.