NVO: Peticiju "Stop policijskom nasilju" potpisalo 10.000 građana

Vesti 29. okt 202023:52 > 23:59
N1

Tim Kreni - Promeni i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštili su da će direktoru policije Vladimiru Rebiću dostaviti peticiju "Stop policijskom nasilju" koju je potpisalo 10.000 građana kojim se traži nezavisna istraga zbog "brutalnosti policije na julskim protestima".

Peticija će mu biti dostavljena uz zahtev za informacije „šta je do sada preduzeto kako bi se kaznili odgovorni u dokumentovanim slučajevima policijske brutalnosti“.

Zbog toga će u petak, 30. oktobra, biti održan performans, kao i konferencija za novinare, u Pionirskom parktu, preko puta Narodne skupštine u 14. 30. časova.

Kako su saopštili Tim Kreni – Pokreni i UZUZ, istovremeno će peticija biti dostavljena elektronski i zvaničnicima Ujedinjenih nacija i Evropske unije kojima je više nevladinih organizacija podnelo dokumentovane izveštaje o policijskom nasilju.

Istog dana pored događaja u Beogradu predstavnici dijaspore, koji su učestvovali i u prethodnim protestima dijaspore Democracy4Serbia, održaće performanse u Bostonu, Nju Jorku i Holandiji.

Iako je nasilje prošlo, ne želimo da zaboravimo i dozvolimo da prođu nekažnjeno oni koji su kršili prava građana iako su bili dužni da ih štite, najavili su organizatori performansa u Beogradu.

Po podacima UNS, od 7. do 11. jula. fizički ili verbalno je napadnuto 28 medijskih radnika koji su izveštavali o demonstracijama, a kod njih 14 su konstatovane fizičke povrede.

Napadali su ih policajci i neki demonstranti iako su bili jasno obeleženi kao novinari. Pored novinara medija kritički raspoloženih protiv vlasti mete su bile i ekipe RTS, Tanjuga i Kurira.