Dačiću "stigla pošta" iz EU, može li socijalista da pomiri vlast i opoziciju

Vesti 29. okt 202017:47 > 19:10
N1

Evropska unija traži nastavak dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji i spremna je da vodi te razgovore, o čemu je u pismu obavešten i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, potvrdila je za N1 Tanja Fajon. Da li je Ivica Dačić spreman za ulogu pomiritelja vlasti i opozicije, koju mu je poverio predsednik Sbrije Aleksandar Vučić.

Dva pisma iz Brisela za novog predsednika Narodne skupštine. Na obe koverte naslov isti – Evropska unija je spremna da vodi dijalog između stranaka o izbornim uslovima u Srbiji. Pošiljaoci, Dačićev kolega, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, i oni koji će dijalog voditi – Vladimir Bilčik i Tanja Fajon.

„Moj kolega Vladimir Bilčik i ja smo poslali pismo predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću i nadamo se da ćemo se sa njim uskoro sastati, kako bismo razgovarali o narednim koracima i ponovnom pokretanju dijaloga između stranaka…Evropski parlament daje punu podršku Narodnoj skupštini Srbije i spremni smo da posredujemo u dijalogu i da pomognemo u postizanju konsenzusa u narednom periodu“, izjavila je Fajon.

POVEZANE VESTI

Za razliku od evropske poslanice Fajon, Bilčik je spreman da pomogne, ali ne i da potvrdi da je Dačiću poslao pismo.

„Ne želim da komentarišem spekulacije….Radujem se budućoj saradnji i komunikaciji sa srpskim partnerima kroz standardne političke kanale, a ne kroz poruke koje se šalju putem medija“, rekao je Bilčik.

Upravo preko medija saznali smo da je predsednik Srbije Dačića već upozorio na pritisak koji će doći iz Brisela i za njega odredio ulogu pomiritelja.

„Vučić je meni rekao da mogu da očekujem da će briselska administracija vršiti pritisak i da je važno da bude neko iskusan tu koji će moći da modelira te razgovore i sad čekam. Taj dijalog će se voditi u parlamentu, on ne mora da obuhvati samo stranke iz parlamenta, ali će parlament kao najviše predstavničko telo da modelira taj dijalog“, rekao je Dačić.

Dačić kao moderator prihvatljiviji je za opoziciju nego neko iz Srpske napredne stranke, ali uspeha dijaloga nema bez Aleksandra Vučića, smatra Nikola Burazer iz Centra za savremenu politiku.

„Bez političke volje u Vladi Srbije da se pristane na neke kompromise, Evropska unija ne može mnogo toga da učini. Sa druge strane, zavisiće i od EU da li će se povećati pritisak na vlasti u Beogradu da pristanu na kompromis unutar dijaloga“, smatra Burazer.

Da Evropska unija može da izvrši pritisak na vlast pokazuje primer Albanije, gde je opozicija izbore bojkotovala 2019. godine. Srbija bi trebalo da sledi komšijski primer, poručuje moderator prvog dijaloga između vlasti i opozicije u Srbiji.

„Očekuje se da Narodna skupština u Srbiji, poput nekih drugih primera, formira takvo telo koje će se baviti dijalogom između političkih činilaca i moguće da će to biti mehanizam trajnog dijaloga koji je, očigledno, potreban, koji mora da prevaziđe taj jaz, ne samo onoih koji su pozivali na bojkot, nego i ogromnog broja građana koji nisu izašli na izbore“, ocenjuje MIlan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

Da bi se jaz prevazišao do izbora najavljenih za april 2022. godine, dijalog treba da počne najkasnije do kraja ove godine.