Pokrajinska vlada u minut do 12, u ekspozeu nema zakona o finansiranju APV

Vesti 29. okt 202016:42 > 19:32
Tanjug/ Jaroslav Pap

U foto finišu, pred istek zakonskog roka, formirana je Pokrajinska vlada koja, prema rečima njenih čelnika, neće, poput republičke, biti oročena na period od dve godine. Biće to vlada kontinuiteta zasnovana na principima okupljanja oko projekata, privrednog razvoja i pažljivog vođenja javnih finansija, rekao je novi-stari predsednik Igor Mirović. Opozicija mu zamera da ni ciljeve postavljene pre četiri godine nije ispunio, pre svega donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine.

POVEZANE VESTI

 Zakletvu je položilo 14 članova nove Pokrajinske vlade, među kojima je u odnosu na prethodne četiri godine, svega pet novih imena. Biće to vlada zasnovana na temeljima i rezultatima iz prethodng mandata i ponovo na okupljanju oko projekata, poručio je njen novi-stari predsednik.

„Samo kroz okupljanje oko projekata, kroz zajedniki rad Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, privrede, celoga društva, mi možemo graditi bolju i razvijeniju zemlju“, naveo je, u ekspozeu, Mirović.

Za razliku od 2016, u ekspozeu ovog puta nije bilo mesta za Zakon o finansiranju Vojvodine, dokumentu čije usvajanje kasni više od decenije.

„Zakon, naravno, treba da se donese da bi se uredili mehanizmi i metode za predvidivo i trajno finansiranje Vojvodine. To nije na meni, to je na Vladi Srbije. Ja nisam za zakon koji bi doveo do podele u poreskom sistemu, koji bi raspolutio jedinstveni poreski sistem, koji bi raspolutio mehanizme za ubiranje prihoda, već samo za jednu predvidivost. Da li će i kada to biti, to je pitanje za Vladu Srbije i Narodnu skupštinu“, prokomentarisao je Mirović.

Povećan fiskalni kapacitet Vojvodine, a smanjeno kreditno zaduženje, realizovani infrastrukturni projekti i ulaganje u zdravstvo, rezultati su koje Mirović ističe.

Neusvajanje Zakona o finansiranju i trenutak u kom se Pokrajinska vlada formira, ključne su zamerke opozicije, uz ocenu da ona, za razliku od Narodne skupštine, u Vojvodini postoji.

„Po prvi put imamo situaciju gde se pokrajinska vlast bira u poslednjem momentu, u pet do dvanaest. Danas je praktično poslednji dan pre isteka zakonskog roka za izbor Pokrajinske vlade. Postavlja se pitanje šta su naprednjaci čekali puna četiri meseca“, rekao je Đurađ Jakšić iz SRS-a.

„Ja ću vas podsetiti da Skupština APV ima pravo, a mi kao poslanici imamo obavezu da budemo predlagači zakona i u Narodnoj skupštini Republike Srbije. To pravo u prethodne četiri godine neće biti iskorišćeno i neće biti iskorišćeno ni u naredne četiri godine“, naveo je Branislav Bogaroški iz Vojvođanskog fronta (LSV).

Uz Srpsku naprednu stranku, pokrajinsku vlast činiće Pokret socijalista, PUPS, SDPS, Savez vojvođanskih Mađara, predstavnici slovačke i hrvatske nacionalne manjine i, kako je saopšteno nepunih 24 sata pre sednice, SPS. Ovog puta ta je stranka dobila mesto potpredsednika vlade, ali ne i resor.

„Pa svaka utakmica, kad je igraju dobri igrači, se igra do poslednjeg minuta“, bio je komentar Dušana Bajatovića iz SPS-a.

Resore, kaže Bajatović, nisu prebrojavali. Politički su zadovoljni što će učestvovati u radu Pokrajinske vlade i parlamenta, koji bi, prema očekivanjima čelnika, trebalo da opstane do isteka četvorogodišnjeg mandata, za razliku od oročenog trajanja republičke vlasti.