Lajčak kaže da je napravljen korak napred, Petković da su opet pitali za ZSO

N1

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su i na današnjem sastanku, u okviru tehničkog dijaloga, u Briselu pokrenuli pitanje ZSO i insistirali na implementaciji Briselskog sporazuma "koji je neophodan za nastavak dijaloga, razgovora ali i izgradnje preko potrebnog poverenja između dve strane". Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tvitovao je da je napravljen korak napred i da se razgovaralo o finansijskim zahtevima i imovini.

Razgovaralo se o pitanju imovine i međusobnih finansijskih potraživanja, a Petković je novinarima, nakon sastanka, rekao da „za svaki objekat, firmu, fabriku posedujemo listove i dokaze koji pokazuju ko je ulagao na prostoru KiM“. A da bi došli do tih konkrektnih pitanja, moramo da utvrdimo zajedničke principe, kako bi sa tih principa mogli i da uđemo u te razgovore, dodao je.

Imajući u vidu činjenicu da je Belgija najzaraženija zemlja u Evropi, delegacija Beograda je ipak došla u Brisel, što pokazuje da smo posvećeni nastavku dijalogu i da nema alternative sem da se razgovara sa prištinskom stranom, da se rešvaju sve stvari i pitanja koja nas opterećuju, istakao je Petković. Mnogo je veći problem kad razgovora nema, dodao je.

Miroslav Lajčak je na svom Tviteru napisao da je napravljen korak napred ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji „održavanjem druge runde razgovora o finansijskim zahtevima i imovini. I to je bio prvi put da se novi srpski glavni pregovarač Petar Petković pridružio našim diskusijama. Nastaviće se uskoro“, napisao je Lajčak.