Tribina: Srbija između Istoka i Zapada – Srbima se zamera da su istočnjaci

Vesti 29. okt 202015:42 > 15:58
Atlantski savet Srbije

Srbija nije nikada imala neki autohtoni antizapadni pokret, ali je u 19. veku dominantna politika zapadnih zemalja bila neprijateljska prema Srbiji, rečeno je na tribini "Građani Srbije između Istoka i Zapada: Poreklo i uzroci dilema", u organizaciji Atlantskog saveta Srbije. U 19. veku u Srbiji ne možete naći neki istočni model, sve je Zapad, ali se Srbima ipak zamera da su nekakvi istočnjaci, izjavio je istoričar Čedomir Antić, uz konstatciju da je činjenica i "da smo mnogo duže živeli u zajedničkoj državi sa Damaskom, nego sa Zagrebom".

Čak i ako hoćemo da budemo protiv Evrope i Zapada, moramo biti konstruktivno protiv njih, jer nismo dovoljno jaki da ih poništimo ili promenimo, naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, srpska megalomanija se pokazala devedesetih godina i kasnije „na uverenju da smo nezaobilazni, ne atom koji može dovesti do svetskog rata, ali može dovesti do promene odnosa snaga među silama“.

Odatle uverenje da bi Srbija mogla da bude ogledna zemlja, ne samo kao neki bastion slovenskog sveta i pravoslavlja, već kao ogledna zemlja koja će sve što ne može u Americi, Britaniji i Francuskoj prva da uradi i tako se modernizuje, po cenu da Srbi, menjajući se, nestanu.

Ali, važno je da pokažu da mogu da se menjaju, izjavio je Antić.

Psihijatar Ivana Dunjić je rekla da, površno gledajući, pojedinac podeljen između Istoka i Zapada razmišlja o pragmatičnom svetu gde ga očekuju bolji život i ekonomski uslovi, dok sa druge strane mašta o velikoj sili Rusiji, „koja će nas, kao pravoslavnu i slovensku braću, prigrliti, voleti i štititi“.

Jedna Srbija je zaglavljena u paranoičnom nepoverenju prema ostatku sveta, sa nadom u Rusiju, nesposobna da se suoči sa krivicom i odgovornošću, a druga je, u ekstremnoj političkoj korektnosti, arogantna prema tradiciji i sa njom povezanim patnjama, ocenila je Ivana Dunjić.

Profesor psihologije Dušan Stojnov je izjavio da se Srbija nalazi između dve idealizovane opcije – Amerike i Rusije. Za deo srpskog naroda Amerika simboliše prosperitet i sigurnost, jer američki san propoveda da svako ima šansu da uspe, naveo je Stojnov.

Prema njegovim rečima, s druge strane, Rusija je slovenska nacija, stariji brat, velika kultura. Ono što Rusiji nedostaje na planu ugodnosti života i standarda, kompenzuje se pripadnošću nečemu što je „naše“ – identitet, slovenska duša, vera, izjavio je Stojnov.