Rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, investitor angažovao mašine

Vesti 29. okt. 202013:50 > 13:51
Podeli:
Izvor: N1

Od obećanja bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića da će nelegalni objekat na Pančićevom vrhu biti srušen do poslednje cigle, prošlo je godinu dana. Rušenje je nastavljeno ovih dana, a za razliku od prošle godine kada su radnici ručno uklanjali krovnu konstrukciju i prozore, sada je investitor angažovao građevinske mašine.

Osim bivšeg ministra policije NebojšeStefanovića i doskorašnja ministarska građevine Zorana Mihajlović je izjavljivala da nelegalni objekat, izgrađen na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne može da ostane na tom mestu i da je samo pitanje vremena kada će biti srušen.

Ipak, bazni deo objekta je uprkosdvogodišnjim obećavanjima nadležnih da će biti porušen, sve vreme opstajao. Prošle godine prvo je uklonjen crep, pa krovna konstrukcija, a zatim i stolarija i nameštaj. Ovih dana na Pančićev vrh su stigle i građevinske mašine.

Republička građevinska inspekcija obaveštena je da je investitorka bespravno izgrađenog objekta na Pančićevom vrhu, Snežana Mitković, nastavila radove na uklanjanju ovog objekta. Kako su saopštili u ministarstvu građevine, radovi su nastavljeni nakon što je prethodno u avgustu investitorka obavestilainspekciju da zbog zdravstvene situacije sa koronavirusom i kućne samoizolacije nisu bili u situaciji da nastave sa rušenjem.

Izvor : N1

„S obzirom na to da troškovi uklanjanjaobjekta na kraju uvek padaju na izvršenika, ne čudi što je izvršenik odlučio da sam o svom trošku izvrši rešenje inspektora.Ovaj objekat inače je uvršten u Program uklanjanja objekata, a troškovi su procenjeni na 26,3 milionadinara“, navode iz Ministarstva građevine.

Ugostiteljski objekat od 1.000 kvadrataumesto montažnog ski-bifea uz saglasnost opštine Brus izgradila je u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Snežana Mitković iz Smedereva, a nakon što je ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdilo da je nelegalan, počelo je prebacivanje lopteizmeđu policije i tužilaštva u Kraljevu oko realizacije odluke o rušenju.

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu podigloje optužnicu protiv investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Snežane Mitković iz Smedereva u maju prošle godine. Suđenje optuženoj Snežani Mitković je počelo nakon što je to tužilaštvo podnelo optužni predlog nadležnom sudu. Ona se tereti za krivičnodelo gradnje bez građevinske dozvole za koje je zaprećena novčana i zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Za bespravnu gradnju, krivične prijavesu podnete protiv NN lica iz opštinske uprave u Brusu, predsednika opštine, sa optužbom da je naredio NN licu da izvrši falsifikovanje službene isprave, kao i protiv direktora JP „Skijališta“ zato što je dozvolio priključenje objekta koji je izgrađen bez građevinskedozvole na elektroenergetsku mrežu i tehničku vodu JP „Skijališta Srbije“.