"Mirdita" skupštinskoj raspravi, polemika Brnabić i Kamberija

Vesti 28. okt. 202018:10 > 18:24
Podeli:
Izvor: Printscreen

"Poštovani građani, dame i gospodo narodni poslanici mirdita, dobar dan", ovako je svoje izlaganje započeo poslanik Šaip Kamberi iz albanske stranke Ujedinjena dolina. Za vlast u Srbiji kaže da ima elemente savremenog totalitarizma koja ipak, kako kaže, brine o svom imidžu.

„Nema više fotografija sa planina oko bombardovanog Sarajeva. Nema više govora sto muslimana za jednog Srbina. Od ministra informacija i šefa propagandi Miloševićevog režima idemo i po kancelarijama u Vašingtonu i Briselu. Potpisivanje sporazuma i sa čelnicima bivše UĆK (OVK). Današnja Srbija je problematična pre svega za same Srbe“, rekao je Kamberi.

On je govorio i o položaju albanske nacionalne manjine. Mandatarka ga je upitala za rezultate njegovog rada nakon decenija u politici. Kaže i da je predsednik Vučić postigao istorijske dogovore u poboljšanju odnosa Srba i Albanaca.

„Za šta su ga mnogi ovde, radikalni kao što ste i vi radikalni, optužili za izdaju. Da vam je stalo do kvaliteta života, mira, stabilnosti, bezbednosti pa onda, samim tim i ekonomskog prosperiteta rekli bi to. Ne bi ovde pokušavali da skupljate jeftine političke poene. To što vi pričate više vam ne veruje ni albanski narod“, kazala je Ana Brnabić, mandatarka za sastav vlade Srbije.

Rasprava je vođena i o zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu.

„Pozivam gospođu Brnabić da zajedno posetimo Batajnicu gde se nalaze civilne žrtve za koje i danas ponavljate da su vaši građani. Budite drugačiji od vaših šefova. Izvolite gospođo Brnabić, pogledajte zajedno Batajnicu, Peprućac, Petrovo selo i Rudnicu. Staro sajmište i Jasenovac može poslužiti kao inspiracija. Saslušajte prezimena Beriša, Durići, Bogujevci, Jašari, Hoti, Čauši. Zamislite decu, žene i starce koji su samo zato što su imali drugačija imena i kulturu monstruozno ubijeni“, rekao je Kamberi.

„I kada pričate o žrtvama, onda je u redu da pričate i o srpskim i o albanskim žrtvama. Pričajte o žutoj kući, takav monstruozan zločin nije viđen. Ne u 20. veku, nije viđen. Ja, gospodine narodni poslaniče, pričam i o srpskim i o albanskim žrtvama. I o svim drugim žrtvama i to je način za dijalog i za pomirenje koje je svima nama toliko potrebno. I o tome sam pričala kada sam predstavljala program nove vlade“, odgovorila je Brnabić.