NUNS uručio nagradu za hrabrost ekipi N1 – Jeleni Zorić i Aleksandru Cvrkotiću

Vesti 28. okt. 202012:20 > 13:28
Podeli:
Izvor: Fonet/Božana Pavlica

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uručilo je nagradu za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" novinarki N1 Jeleni Zorić i snimatelju N1 Aleksandru Cvrkotiću, kao i redakciji lista Danas.

Kako je obrazložio žiri, Jelena Zorić je svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma, kao i snimatelj Cvrković „kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke“.

Izvor : Fonet/Božana Pavlica

Jelena Zorić je nakon uručenja nagrade istakla da je to timska nagrada i posvetila ju je studentima novinarstva i budućim novinarima jer će, kako kaže, na njima biti najveći zadatak – da vrate dostojanstvo profesiji.

„Poslednjih dana čujemo da neko pokušava da imputira uvredu u javnosti kako novinari N1, Nove S ili Newsmax adria rade pod pritiskom. To je uvreda za nas. Svi mi novinari ne trpimo pritisak i možemo da izveštavamo, kako kažete, etički hrabro. Pritisak ide na naše urednike, šefove, vlasnike. Posle svake naše jako dobre priče možete da čujete da se seku neki kablovi, da se nekom preporučuje da uzme drugog kablovskog operatera“, rekla je ona.

Poručila je da istina ne može da se zaustavi i zahvalila se direktorki United Media Aleksandri Subotić zato što je došla da je podrži, „kao što to čini i svakog dana“, kao i direktoru N1 Jugoslavu Ćosiću i izvršnom producentu Igoru Božiću i svim urednicima koji joj „nikada nisu naredili kako i šta da napiše“.

Aleksandar Cvrkotić je rekao da mu je velika čast i da nagradu posvećuje kolegama Vuku Dapčeviću i Vuku Mijatoviću, koji su došli da pomognu u večeri izveštavanja o događajima ispred Narodne skupštine.

Izvor : Fonet/Božana Pavlica

„Kao i svim ostalim fotoreprterima i snimateljima, koji se rame uz rame sa novinarima bore da profesionalno, odgovorno i hrabro prenose informacije“, rekao je Cvrkotić.

Podsetimo, redakcija Televizije N1 osvojila je nagradu „Dušan Bogavac“ za 2019. godinu.

Redakcija Danasa je nagradu zaslužila „svojom uređivačkom politikom i sadržajima, kojima pokazuje standarde etičkog i hrabrog novinarstva“, navedeno je u objašnjenju.

Urednik lista Danas Dragoljub Petrović na uručenje nagrade došao je sa najmlađim novinarima iz redakcije Milošem Miljkovićem i Aleksandrom Popovićem jer su, kako je rekao „oni budućnost novinarstva“.

Svečanost se završila pozdravom sestre Dušana Bogavca – Branke Bogavac, preko video bima, u kojem je pozdravila dobitnike nagrade.

Uručenje nagrade počelo je minutom ćutanja za preminulog direktora lista Danas Dušana Mitrovića i urednika i jednog od osnivača lista Grujicu Spasovića.

Nagrada „Dušan Bogavac“ dodeljuje se od 1991. godine, u znak podrške hrabrom i etičkom novinarstvu.